Jobs met toekomst
Vorige

1 van 486

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op een knelpuntpremie?

Waarom bedrijfsbankieren een duurzaam beroep is

“Ik heb al veel nieuw ondernemend talent uit West-Vlaanderen ontmoet.” (Julie Hoozee, Corporate Banker bij Belfius)
Wanneer voerde u voor de laatste keer in levenden lijve een gesprek met uw bankier? De meeste mensen regelen hun financiën tegenwoordig digitaal via een app op hun smartphone. Bedrijven verkiezen daarentegen bankiers van vlees en bloed. Daar maakt de vertrouwensrelatie met de 'Corporate Banker' het verschil.

Julie Hoozee uit het kustdorp Duinbergen werkt voor Belfius met haar team van bedrijfsbankiers, de zogenoemde Corporate Bankers. Ze bezorgen financiële oplossingen voor West-Vlaamse bedrijven met een omzet van 25 miljoen tot zelfs een miljard euro per jaar. Een bedrijfsbankier is een spilfiguur die voortdurend praat en mailt met externe klanten en interne specialisten bij de bank, bijvoorbeeld kredietanalisten.

Met wie ze praat

Een Corporate Banker lijkt wel een beetje een kameleon. Ze past zich aan naargelang de klant een kmo of een multinational is. Haar gesprekspartners variëren van CEO’s, operationele directeuren, personeelsverantwoordelijken, CFO’s, treasury managers, aankopers tot juristen.

Julie Hoozee legt uit: “In grote bedrijven tref je deze diverse specialisten aan. De hoeveelheid aan financiële producten neemt ook toe naargelang de omvang van het bedrijf. Een Corporate Banker praat over kredietverstrekking, bedrijfsobligaties, betalingsverkeer, optimalisering van loonpakketten, leasing of exportfinanciering.”

Werk aan de relatie

De producten waar de Corporate Banker dagelijks mee aan de slag gaat, zijn complex. Bovendien gaat het dikwijls om maatwerk. En in tegenstelling tot de burgers in de samenleving, werken slechts een beperkt aantal klanten met die producten. “Daarom kan je die oplossingen niet automatiseren of allemaal in een app activeren”, vertelt Julie. “De app en de gestandaardiseerde processen helpen om de administratie te vergemakkelijken, maar vervangen het persoonlijke contact niet.”

Corporate Bankers denken mee met de klant, reiken innovatieve ideeën aan, begeleiden hen bij strategische oefeningen of geven advies bij een overname. Die aanwezigheid en bereikbaarheid maken hen tot een echte partner voor de klant. Ze werken constant aan die relatie. “Elk bedrijf kent het telefoonnummer van haar bankier”, aldus Julie.

Netwerkborrels

Een Corporate Banker is behoorlijk extravert en houdt van het klantencontact. Nieuwe connecties leggen hoort er vanzelfsprekend bij. “Er is veel ondernemend talent in West-Vlaanderen. Ik heb al veel nieuwe mensen uit die groep leren kennen”, lacht Julie. De bankiers in haar team beschikken over overtuigingskracht, weten mensen te inspireren en voeren discretie hoog in het vaandel. Toch tellen niet alleen relationele vaardigheden. Een bedrijfsbankier moet ook gedetailleerd werk afleveren, oog hebben voor opportuniteiten, over een goed inzicht beschikken en risicobewust zijn.

Julie gelooft rotsvast dat dit type functie blijft bestaan in de verre toekomst. De wereld is volatiel, onzeker en complex. “In zo’n context zorgen de persoonlijke begeleiding en het aanbod van creatieve zakelijke ideeën van een trouwe partner voor stabiliteit en houvast.”

Dit is de werkweek van een Corporate Banker:

 1. Netwerken
  Een nieuwjaarsreceptie van Voka, samen met klanten in de business seats naar het voetbal in eerste klasse kijken of present tekenen op een evenement als Waregem Koerse. Als bedrijfsbankier leer je daar de klant op een informele manier kennen.

 2. Klanten bezoeken
  Een Corporate Banker heeft gemiddeld ongeveer 40 klanten in portefeuille. Je legt je oor te luisteren en capteert de behoeften en de plannen van de klant. Elke week staan er zo’n vijf bezoeken in de agenda.

 3. Interne vergaderingen
  Waar bijvoorbeeld een specialist in een domein als financiële leasing of bedrijfsobligaties je een update geeft over recente juridische- en marktontwikkelingen.

 4. Schrijven van kredietaanvragen
  Wanneer je klant een nieuw krediet wenst aan te gaan, verdedigt de Corporate Banker dat dossier bij de interne kredietafdeling van de bank.

 5. Administratie en regelgeving opvolgen
  De regulator kijkt vanuit de overheid toe op de banksector. Daarom besteed je als Corporate Banker ook tijd aan rapportering en informatieverschaffing.

(Gert Verlinden)

11 februari 2020
 • Jobs voor corporate banker
Anderen bekeken ook