CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

10 tips voor een geslaagd cv

Je cv is je persoonlijke toegangskaart tot de arbeidsmarkt. Reden genoeg om er een pareltje van te maken. Hou rekening met deze tips en je hebt meteen een voetje voor.
#

1. Anderhalve tot twee pagina's is het absolute maximum

Besef dat er mensen zijn die dat allemaal moeten lezen.

2. Breng structuur aan

Een goed cv bevat de juiste inhoud, liefst zo duidelijk mogelijk gepresenteerd in rubrieken. Het meest gebruikt zijn achtereenvolgens persoonlijke gegevens, opleiding, beroepservaring, talenkennis, kennis van informatica en varia.

3. Net als je carrière is je cv een levend ding

Mensen veranderen, cv's dus ook. Pas het op tijd aan (bijvoorbeeld na iedere cursus).

4. Solliciteren is vermoeiend, maar in het opstellen van je curriculum mag je best wat energie steken

Bedenk dat je cv een geloofsbrief is, die deuren opent of gesloten houdt. Je cv is geen standaarddocument. Wees vrij om je eigen accenten te leggen en een persoonlijke toets toe te voegen. Kopieer dus zeker niet de standaardsjablonen die je overal terugvindt. Hanteer ze veeleer als een leidraad die je inspiratie geeft.

5. Een cv is geen roman

Wees relevant, beknopt en duidelijk.

6. Lieg niet

Alle informatie in je cv, moet correct zijn. In een gesprek zul je immers op de korrel worden genomen. Zorg er dus voor dat je kennis van het Frans echt 'zeer goed' is, en dat je werkelijk iets afweet van je eindwerkonderwerp. Als je een jaar niets hebt gedaan, vermeld dat dan ook.

7. De meeste recruiters zijn allergisch voor schrijffouten

Logisch als je elke dag stapels cv's moet doorworstelen. Voor de e-mailfanaten: ook op het internet gelden er spellingregels.

8. Maak van je cv een overzichtelijk en visueel aantrekkelijk document

Een potentiële werkgever moet alle belangrijke informatie meteen kunnen vinden. Gebruik geen volzinnen, zet belangrijke informatie in het vet en zorg voor een evenwichtige bladspiegel. Het gebruik van verschillende lettertypes en kleuren mag, als het maar de leesbaarheid bevordert.

9. Onderscheid jezelf

Vermeld zeker enkele bezigheden die jou van de rest onderscheiden. Een leidinggevende ervaring bij de scouts of de Chiro, het opstarten van een bepaalde vereniging, het organiseren van een evenement ... het zijn allemaal aspecten die het verschil maken tussen jou en de gemiddelde kandidaat.

10. Als je het allemaal niet zo goed meer weet, vraag dan raad aan specialisten

Kijk bijvoorbeeld eens naar de voorbeeld-cv’s op deze website.

(kv)

6 juli 2016
Anderen bekeken ook