Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 288

Volgende

7 tips om jezelf succesvol te presenteren

14 december 2012
De manier waarop je jezelf presenteert, bepaalt in belangrijke mate wat mensen van je kunnen verwachten. Een goede eerste indruk is bijgevolg cruciaal. In alle (eerste) contacten is je visuele boodschap ontzettend belangrijk en heeft het een directe impact op je persoonlijke effectiviteit. Carrièrecoach Heidi Deblaere geeft enkele tips voor een succesvolle presentatie … van jezelf!
presentatie hand

Je imago is je visueel cv

Ongeacht of je nu werkzoekend bent, bezig bent met het veiligstellen van je job of misschien een promotie op het oog hebt: experts zijn het erover eens dat onze huidige instabiele arbeidsmarkt extra aandacht vraagt voor je presentatie. Je cv schrijf je immers toch ook niet in vijf minuten?

Robert Cialdini stelt in zijn boek 'Influence: The Psychology of Persuasion' dat we in onze beeldcultuur 'shortcuts' nemen om de indrukken die we binnen krijgen, te kunnen plaatsen. Shortcuts die we allemaal kennen zijn 'Duur = goed' of 'Er goed uitzien = goed'. Als iemand er goed uitziet, wordt er immers ook verondersteld dat hij of zij goed is in wat hij/zij doet.

'Beoordeel me op mijn kennis en vaardigheden' zullen velen denken. Jammer genoeg beoordelen we een boek ook aan de hand van zijn omslag. En vandaag, nu we overstelpt worden met (visuele) indrukken, is dat zelfs meer dan ooit het geval.

Perceptie is alles

Als één enkel element in je beeldvorming niet klopt en je er maar 'gemiddeld' uitziet, kan je ook als 'gemiddeld' worden gepercipieerd. En omdat enkel jijzelf je competenties en vaardigheden (of je producten/diensten) vertegenwoordigt, zullen deze bijgevolg ook als 'gemiddeld' worden ervaren.

Als je jezelf niet eigentijds of zelfs gedateerd kleedt, zal men ervan uitgaan dat je kennis en competenties (of je producten/diensten) ook niet up-to-date zijn. Bedenk eens voor jezelf wat dit voor je imago betekent?

Vraag jezelf af …

  • Wil je professioneel resultaat boeken?
  • Wil je boven het maaiveld uitsteken? Je positief onderscheiden van anderen?
  • Wil jij je droomjob binnenhalen, die lang beoogde promotie krijgen of zelfs je job veiligstellen in deze economisch woelige tijd?

Dan is het verstandig een ‘look’ te ontwikkelen die geloofwaardigheid en professionalisme uitstraalt. Imago is immers niet iets wat je zelf bepaalt: de mensen rondom jou bepalen welk beeld ze van je hebben. Dit beeld kan je echter wél sturen.

Imagobewustzijn betekent dat je beseft dat de vorm waarin je jezelf 'verpakt' een essentieel onderdeel is van de totale boodschap. Die 'verpakking' is een onderdeel van wie je bent, een gegeven dat je kan gebruiken om je sollicitatie te beïnvloeden, je carrière te bevorderen en zelfs veilig te stellen. Het maakt deel uit van je 'Personal Brand'. Met de juiste presentatie leg je de nadruk op je kwaliteiten en onderscheid je je van anderen met een gelijke bagage.

7 tips voor je sollicitatie, promotie of het veilig stellen van je job:

  1. Pas je aan aan de gangbare dresscode van het bedrijf waarvoor je werkt of solliciteert.
  2. Voldoe aan de verwachtingen die men heeft bij je job en verantwoordelijkheden. Representeer je een hoog niveau, zie er dan ook zo uit. Door aan de verwachtingen te voldoen, toon je respect. Dit zal je helpen sneller je doelen te bereiken.
  3. Zorg voor synergie met het bedrijfsimago. Bekijk het ook eens vanuit het perspectief van de organisatie: welke waarden zijn daar belangrijk? Zijn deze waarden in jouw uitstraling terug te vinden? Bedenk welke toegevoegde waarde dit voor jezelf en het bedrijf zou hebben, mocht op zijn minst een van hun waarden in jou als werknemer of sollicitant zichtbaar zijn.
  4. Creëer een eigen professionele stijl. Een eigen professionele stijl zal je namelijk op een positieve manier doen 'opvallen'. Het versterkt ook de mogelijkheid om jezelf te zijn terwijl je een professioneel imago bewaart.
  5. Kleed je voor je job van morgen! Ambieer je een job op managementniveau, kleed je dan ook zoals een manager dat doet.
  6. Overstijg de norm. Doe altijd net dat tikkeltje extra: als jouw collega's steeds in jeans gekleed gaan, probeer dan zelf eens een (ietwat) geklede(re) broek te dragen.
  7. Neem een imagoconsultant onder de arm. Als je onzeker bent over hoe je te kleden of welk beeld je neerzet, dan doe je er goed aan advies te vragen aan iemand die het weet. De kosten die een dergelijk advies met zich meebrengt, verdien je immers zeer snel terug door de verhoogde kans op een succesvolle sollicitatie, een snellere promotie of … het behoud van je job.

Jezelf goed presenteren is een keuze: een keuze die je acceptatie en effectiviteit in je werkomgeving op een eenvoudige, maar toch doeltreffende manier kan vergroten. Kortom: een keuze die je een onmetelijke voorsprong op je concurrenten geeft.

(hd) 

Heidi Deblaere is Expert Outplacement, Carrièrecoach en Certified Image Consultant. Ze coacht werknemers en werkzoekenden naar een nieuwe loopbaan en adviseert bedrijven, professionals, sollicitanten en particulieren op vlak van persoonlijke uitstraling en presentatie. ' Iedereen heeft de kwaliteit om een sterke uitstraling neer te zetten en op zijn of haar manier te excelleren. Onze missie is mensen hierin te laten slagen.' 

Bent u ook op zoek naar een manier om uw persoonlijke effectiviteit of deze van uw medewerkers te verbeteren om uw professionele en/of persoonlijke doelstellingen sneller en makkelijker te bereiken? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met Deblaere Consulting en ontdek hoe wij voor ú deze meerwaarde kunnen creëren. 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook