Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 63

Volgende
Volgend artikel:

Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?

Krijg ik een vergoeding als ik met de fiets kom werken?

fietsvergoeding
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf. In de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat, geldt echter de nationale standaard. Het gaat om 0,28 euro voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer, met een maximale afstand van 40 kilometer per dag.

Als werknemer heb je wel pas recht op een fietsvergoeding wanneer je regelmatig gebruik maakt van de fiets voor je woon-werkverkeer. Fiets je maar af en toe naar het werk? Dan heb je er dus géén recht op.

Je zal de vergoeding moeten vragen aan je werkgever, die allicht ook een 'ereverklaring' zal willen dat je werkelijk de fiets gebruikt, én een maandelijkse staat met de werkdagen waarop je met de fiets naar het werk bent gekomen. Voor de fiscus moet je ook bewijzen dat je met de fiets naar het werk rijdt. Dat bewijs mag geleverd worden met ‘alle middelen van het gemeen recht behalve de eed’, zegt de wet.

Ontvangstbewijzen van een bewaakte fietsstalling kunnen als harde bewijsstukken gelden. Maar bij gebrek daaraan neemt de fiscus ook wel genoegen met minder waterdichte bewijzen. Een getuigenverklaring bijvoorbeeld of een attest van de werkgever. Het is ook een goed idee om aankoopbonnetjes van je fietsverkoper bij te houden.

Bedrag fietsvergoeding

Als je werkgever je een fietsvergoeding betaalt van maximaal 0,35 euro per afgelegde kilometer is ze vrij van belastingen (voor aanslagjaar 2025), alsook voor de socialezekerheidsbijdragen. Je moet wel rekening houden met een plafond van 3.500 euro per jaar voor de fiscale vrijstelling. Concreet komt dit neer op een goeie 40 kilometer per dag.

Bovendien is de fietsvergoeding sinds 2024 enkel nog fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden. Wanneer je in je belastingaangifte kiest voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, dan heb je dus geen recht meer op deze vrijstelling.

Lees ook: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

(mr/lm) - Bron: Securex

3 januari 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook