Woon-werk & reisvergoeding Vorige

1 van 62

Volgende

Krijg ik een vergoeding als ik met de fiets kom werken?

Je werkgever is in principe niet verplicht om een fietsvergoeding te betalen, tenzij dit voorzien is in een collectieve arbeidsovereenkomst. Het kan ook opgenomen zijn in je individuele arbeidscontract.

26 maart 2019

Delen

fietsvergoeding

Je zal deze vergoeding moeten vragen aan je werkgever, die allicht ook een 'ereverklaring' zal willen dat je werkelijk de fiets gebruikt, én een maandelijkse staat met de werkdagen waarop je met de fiets naar het werk bent gekomen.

Voor de fiscus moet je ook bewijzen dat je met de fiets naar het werk rijdt. Dat bewijs mag geleverd worden met ‘alle middelen van het gemeen recht behalve de eed’, zegt de wet. Ontvangstbewijzen van een bewaakte fietsstalling kunnen als harde bewijsstukken gelden. Maar bij gebrek daaraan neemt de fiscus ook wel genoegen met minder waterdichte bewijzen. Een getuigenverklaring bijvoorbeeld of een attest van de werkgever. Het is ook een goed idee om aankoopbonnetjes van je fietsverkoper bij te houden.

Fietsvergoeding

Als je werkgever je een fietsvergoeding betaalt van maximaal 0,23 euro per afgelegde kilometer is ze vrij van belastingen (voor inkomstenjaar 2018), alsook voor de socialezekerheidsbijdragen. Zo hou je maandelijks netto al gauw meer dan 100 euro over.

Voor aanslagjaar 2020 bedraagt de vrijgestelde fietsvergoeding zelfs 0,24 euro per afgelegde kilometer.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?