Moet ik het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om een vergoeding te krijgen?
Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.
De steeds stijgende brandstofprijzen, onderhoud van je wagen, verzekering, taksen … het hoeft niet gezegd dat zich met de auto verplaatsen veel duurder is dan een verplaatsing met de fiets. Daarnaast geven vele bedrijven een fietsvergoeding aan werknemers die naar het werk fietsen. Win-win!
Met uitzondering van de aankoop van een fiets en een occasionele herstelling kost fietsen je amper iets. Je moet je heus niet blauw betalen aan een fitnessabonnement om dagelijks een beetje te sporten. Iedere dag met de fiets naar het werk is een activiteit die niet alleen goed is voor je gezondheid, maar je bovendien ook meer energie geeft.
Zeg vaarwel tegen die moordneigingen die spontaan opwellen wanneer je WEERAL in een file je tijd staat te verspillen. Vooral kleine afstanden kunnen soms zelfs sneller met de fiets worden afgelegd dan met de auto, gewoonweg omdat het verkeer op drukke momenten helemaal in de soep draait.
Uit een studie van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO blijkt dat werknemers die fietsen naar het werk minder geneigd zijn om zich ziek te melden op het werk. Des te vaker mensen fietsen en des te groter de afstand die zij afleggen, des te minder zij zich bovendien ziek melden, zo blijkt. Bedrijven met veel fietsende werknemers kunnen dus een serieuze voorsprong nemen op bedrijven waar koning auto heerst.
Wellicht tegen sommigen hun verwachtingen in, blijken autochauffeurs meer vatbaar te zijn voor schadelijke lucht dan fietsers. Dat komt doordat de positie op de rijbaan van uiterst belang is. Fietsers zijn hoofdzakelijk terug te vinden aan de rand van de rijweg, terwijl automobilisten zich met hun auto in het midden begeven, waar de vervuiling hoger ligt.
Sommige bedrijven beschikken niet over een gigantische (gratis) autoparking, waardoor het wel eens vloeken kan zijn om een parkeerplaats te vinden dichtbij het werk. Een fiets kan je daarentegen veel makkelijker kwijt. Een goede investering in dat geval is uiteraard een degelijk fietsslot.
Geen tijd verliezen met files of de zoektocht naar een geschikte parkeerplaats zorgt er automatisch voor dat fietsende werknemers met minder stress te maken krijgen. Daarnaast kan fietsen wel eens de ideale uitlaatklep zijn na een verschrikkelijke baaldag op het werk.
Kortom: fiets ze ! En wees voorzichtig!
(nm) – Bron: Businessinsider.com
3 april 2020Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Heel wat topmanagers halen regelmatig hun stalen ros van stal. In het weekend maar ook voor of na het werk. En dat is niet geheel zonder reden.
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
Veel toekomstige werkgevers screenen het social mediaprofiel van hun sollicitant. Maar de vraag is: mag dat zomaar?
Heb je een beperking of ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula van de Vlaamse overheid.