Het loon van...
Vorige

1 van 779

Volgende

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

ambtenaar met strikje
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan als bediende in de privésector? Het Salariskompas van Jobat geeft het antwoord.

Werk je bij de overheid dan kan je rekenen op een gemiddeld brutoloon van 3.674 euro per maand. Dat is dus gemiddeld voor zowel mannen en vrouwen van alle leeftijden die voor de overheid werken (onderwijs en zorg niet meegerekend).

Is 3.674 euro veel als maandloon?

Als we dat vergelijkingen met de andere sectoren, dan betaalt de overheid zeker niet slecht als werkgever. Ondanks dat velen er misschien anders over denken (of dachten) biedt de overheid best competitieve lonen in ons land.

Slechts in drie sectoren vind je een hoger gemiddeld brutoloon: chemie en farma (4.264 euro bruto), energie en milieu (3.951 euro bruto) en bank & verzekeringen (3.781 euro bruto). Alle andere sectoren (van ICT en bouw tot zorg en hr) zitten daar qua gemiddeld loon onder, blijkt uit het Salariskompas van Jobat.

Let wel: statutair en contractueel

Er is ook een verschil qua loon als je statutair of contractueel ambtenaar bent. Als statutair verdien je in overheidsdiensten gemiddeld 3.973 euro bruto per maand.

Ben je contractueel ambtenaar, dan kan je rekenen op 3.492 euro per maand. Een verschil van een kleine 500 euro bruto.

Vergelijking met bediende?

Verdien je als ambtenaar meer dan een bediende in de privésector, gemiddeld gesproken dan? Ja, maar dan pas echt als statutair. Want het gemiddelde bediendeloon bedraagt 3.491 euro bruto per maand. Bij arbeiders is dat overigens 2.844 euro bruto per maand.

Extralegale voordelen?

Het loonpakket bestaat uit meer dan enkel euro’s. Er zijn ook extralegale voordelen en die hebben de laatste jaren alleen maar aan belang gewonnen. En daar zit toch ook een verschil. Een bediende kan gemiddeld rekenen op 6,6 extralegale voordelen met maaltijdcheques, eindejaarspremie, 13e maand, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering en laptop als de meest voorkomende.

Ambtenaren zijn inzake extralegale voordelen minder bedeeld. Een statutair ambtenaar kan rekenen op 4,3 extralegale voordelen, een contractueel ambtenaar op 5,1. Allemaal gemiddeld natuurlijk.

Kortom...

Verdien je als bediende minder dan een (statutair) ambtenaar, dan maken de extralegale voordelen dat mogelijk voor een stuk goed. Anderzijds heb je bij de overheid vaak ook meer werkzekerheid. En ligt, zeker als statutair ambtenaar, je pensioen gemiddeld hoger.

Bediende of ambtenaar, het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je met plezier naar kantoor trekt. Of naar je thuiskantoor, dat kan natuurlijk ook.

(William Visterin)

8 juli 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook