Het loon van...
Vorige

1 van 870

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

ambtenaar met strikje
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat? Het Salariskompas van Jobat geeft het antwoord, en dat is best genuanceerd.

Werk je bij de overheid dan kan je rekenen op een brutoloon van 4.221 euro per maand. Dat is dus gemiddeld, voor zowel mannen en vrouwen van alle leeftijden die voor de overheid werken (onderwijs en zorg niet meegerekend).

Slechts in vier sectoren vind je een hoger gemiddeld brutoloon:

  1. chemie & farma: 4.824 euro bruto
  2. energie & milieu: 4.428 euro bruto
  3. bank & verzekeringen: 4.237 euro bruto
  4. onderwijs en wetenschappelijk onderzoek: 4.228 euro bruto

Andere sectoren (van ICT en bouw tot zorg en hr) zitten onder dat gemiddelde overheidsloon, zo blijkt uit het Salariskompas van Jobat.

Statuut

Er is ook een verschil qua loon naargelang je statutair of contractueel ambtenaar bent. Als statutair verdien je in overheidsdiensten gemiddeld 4.640 euro bruto per maand. Ben je contractueel ambtenaar, dan is dat 4.006 euro. Het gemiddelde bediendeloon bedraagt 3.939 euro bruto per maand.

Ontdek onze 'special' rond werken bij de overheid en go for happy!

Tot zover het loon. Want er is ook nog het pensioen, dat bij ambtenaren vaak hoger ligt. Anderzijds kunnen bijna twee op drie bedienden (64%) rekenen op een groepsverzekering of pensioenplan als extralegaal voordeel, om hun (wettelijk) pensioen op te krikken. Bij ambtenaren is dat slechts 26%.

In het algemeen zijn bedienden, zoals met bedrijfswagens, beter bedeeld inzake extralegale voordelen. Een ambtenaar (statutair en contractueel opgeteld) kan rekenen op 5,2 extralegale voordelen. Bij bedienden ligt dat op op net geen 7 verschillende extralegale voordelen. Allemaal gemiddeld natuurlijk.

Check het Salariskompas en vergelijk zelf je loon met dat van anderen

(William Visterin) - Jobat Salariskompas 2023

19 mei 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook