Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
De meeste experten schatten dat er op dit moment zo’n 60.000 leasefietsen over onze Belgische fietspaden cruisen. Dat cijfer is in vergelijking met het veelvoud aan bedrijfswagens natuurlijk wel voor verbetering vatbaar.
Zeker als je weet dat het leasen van een fiets redelijk eenvoudig is én heel wat voordelen oplevert voor werkgever en werknemer. En je bent niet beperkt in keuze: van stevige stadsfietsen of elektrische fietsen tot een mountainbike, koersfiets of zelfs een speedpedelec.
Lees ook: Dure brandstofprijzen doen ons fietsen naar het werk
Tijd om wat dieper te graven in de voordelen van een fietsleasing. Voor élke partij.
Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?
Een volledig kostenplaatje van een fietsleasing is persoons- en situatiegebonden. Welke job oefen je uit? Hoeveel kost de fiets die je wil afbetalen? En wat zijn de persoonlijke omstandigheden? Via verschillende simulators breng je jouw maandelijkse aflosbedrag in kaart.
Gemiddeld kost een leasefiets 3.600 euro en betaal je tussen de 30 tot 50 euro per maand af. Na afloop kan de werknemer de fiets overnemen aan een restwaarde die minimaal 16% van de aankoopsom moet bedragen. Het is dus sowieso voordeliger om je (elektrische) fiets via het werk te leasen. Daarnaast kan je in de meeste bedrijven rekenen op een bijkomende fietsvergoeding. Zo verdien je je leasekost heel makkelijk weer terug!
CHECK: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
Er zijn drie basisvoorwaarden verbonden aan het afsluiten van een fietsleasing:
Je polst daarom best even bij je werkgever, HR-verantwoordelijke of een leasebedrijf wat de beste opties zijn. Voor je het weet zit jij vast in je (fiets)zadel.
Ontdek: Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?
(ZINNIG) - Bronnen: Cyclis / Acerta / Securex
7 april 2023De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
De dure prijzen aan de pomp wegen duidelijk door op het gezinsbudget. Veel Vlamingen zien fietsen naar het werk als een (deel van de) oplossing.
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.
Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droomfiets’ via het werk kunnen krijgen...
Steeds meer werkgevers betalen de fiets van hun werknemers. Zo’n leasefiets kost gemiddeld 3.600 euro, met prijzen die oplopen tot zo’n 15.000 euro.
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
In de boeken van Harry Potter is er Voldemort. Maar ook in jouw cv en sollicitatiebrief is er 1 woord taboe...