Mobiliteit
Vorige

1 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Betaal jij voortaan meer voor je bedrijfswagen? Nieuwe regels sinds 1 juli 2023

Minder files door meer bedrijfsfietsen

Minder files meer bedrijfsfietsen
Mochten ze een leasefiets krijgen via het werk, dan zou 1 op de 5 Vlaamse werknemers (22,8%) overwegen om één van de wagens binnen het gezin weg te doen. Van wie een bedrijfswagen heeft, zou 1 op de 6 (16,8%) overwegen om die in te leveren voor een leasefiets.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lease a Bike. Hoewel ‘bedrijfsfietsen’ kunnen zorgen voor minder wagens op de weg, is dit vandaag slechts mogelijk voor 18,3% van de werknemers.

Fietsen naar het werk: voldoende gestimuleerd, of niet?

De ‘bedrijfsfiets’ als geheim wapen tegen de files?

Volgens een onderzoek van Lease a Bike – bij 1.000 Vlaamse werknemers – kan het! Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droomfiets’ via het werk kunnen krijgen. Toch kan vandaag slechts 18,3% van de werknemers dit doen.

Ruim 1 op de 3 werknemers (36,2%) geven zelfs aan dat hun werkgever er helemaal niet voor open zou staan, mochten ze het vragen. Slechts bij 24,3% zou dit wél het geval zijn, terwijl 39,5% het antwoord op deze vraag schuldig bleef. Werkgevers zouden vooral afhaken omwille van de kostprijs (30,1%), de moeite die het kost om dit te regelen (15%) en omdat ze ‘fietsleasing’ niet kennen (8,4%).

Ook wordt nog al te vaak gedacht dat je enkel een fiets kan leasen als je voor een groot bedrijf werkt (39,4%). Niks is echter minder waar: ook voor de kleinste KMO is dit mogelijk.

Ontdek: 7 redenen om met de fiets naar het werk te gaan

Fietsleasing

“Dat fietsleasing duur zou zijn, klopt niet. Meer nog, het is zelfs zonder opstartkosten voor de werkgever én ze doen er hun werknemers een groot cadeau mee”, legt Jaouad Auragh, woordvoerder van Lease a Bike, uit. “Een fiets leasen is voor werknemers tot bijna de helft goedkoper dan er één kopen en bovendien kunnen ze hem na de leaseperiode voor een klein prijsje overkopen.”

Dit zijn meteen de belangrijkste redenen waarom fietsleasing het laatste jaar zo sterk in de lift zit en steeds meer werknemers een ‘bedrijfsfiets’ verkiezen boven een bedrijfswagen. “En als we zo de files kunnen helpen oplossen, is dat mooi meegenomen”, besluit Auragh.

Lees ook: Hoeveel kost een gemiddelde leasefiets?

(es/kv) - Bron: Lease a Bike

7 februari 2022
Anderen bekeken ook