Gsm
Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

Wat mag jij doen met je gsm:laptop van het werk
Hoewel de meesten onder ons er al eentje bezitten, is een smartphone of laptop van het werk een leuk en handig extralegaal voordeel, zeker als er een internetabonnement aan verbonden is. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?

Vrijheid blijheid?

Een leven zonder gsm of laptop: we kunnen het ons amper nog voorstellen. Van online informatie opzoeken en chatten tot sociale media en handige apps: het zijn tools die ons leven nog makkelijker maken.

Wie een smartphone of laptop van het werk krijgt, mag er dus in de meeste gevallen van uitgaan dat hij of zij daarmee kan doen en laten wat hij of zij wil. Of toch niet?

Extra: Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?

Goede huisvader (m/v)

Eerst en vooral: het toestel dat je krijgt van je baas is en blijft nog altijd eigendom van het bedrijf. Dat betekent dus dat je er te goeder trouw mee om moet gaan. In heel wat gevallen legt de werkgever een smartphone policy vast met bepaalde regels die gelden bij het gebruik van de ontvangen toestellen.

Zo worden er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het stappenplan bij diefstal, verlies of vervanging van het toestel, het gebruiksrecht bij langdurige afwezigheid, of je die wel of niet mag meenemen op vakantie in het buitenland en zelfs het verbod op het downloaden van bepaalde apps. Vooral dat laatste is redelijk nieuw maar niet onverwacht: bij bepaalde apps worden de gegevens van gebruikers niet beschermd volgens de EU-standaarden waardoor er een mogelijk veiligheidsrisico is.

Zo kwam de populaire sociale media-app TikTok in het oog van de storm omdat het Chinese bedrijf achter TikTok toegaf dat hun werknemers wel degelijk toegang hebben tot de gegevens van Europese en Amerikaanse gebruikers.

Ontdek: Wat mag die werkgever van jou te weten komen?

En wat met sociale media?

Ook eindeloos scrollen op sociale media hou je best privé na de werkuren of tijdens de middagpauze, behalve wanneer sociale media deel uitmaakt van je takenpakket natuurlijk. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen bepaalde websites op de gsm of laptop ook geblokkeerd worden.

“Als IP-gegevens aantonen dat websites bezocht worden die een risico voor het bedrijf inhouden, kan een werkgever beslissen die te blokkeren”, getuigt Miet Vanhegen, juridisch experte van hr-dienstenleverancier Acerta.

“Een werkgever kan ook algemeen bekijken of er veel mailverkeer is naar buiten de organisatie en indien nodig daarover regels opstellen. Werknemers moeten dan wel op voorhand worden geïnformeerd dat de mogelijkheid bestaat dat ze gecontroleerd worden.”

“Buiten de arbeidstijd heeft een werkgever weinig te zeggen over het gebruik van sociale media. Iedereen heeft recht op privacy en op vrije meningsuiting. Een werkgever mag niet individueel nagaan wat een medewerker communiceert of wat zijn surfgedrag is, maar de werknemer mag uiteraard nooit handelingen verrichten die strafbaar zijn”, aldus Vanhegen.

“Dat kan gaan om het aanmoedigen van discriminatie, om racistische uitlatingen of om het bekendmaken van bedrijfsgeheimen of vertrouwelijke informatie.”

Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?

No pictures please! Of toch wel?

Of je de vakantie- of privéfoto’s die je maakt met je gloednieuwe smartphone van het werk nu wel of niet op het toestel mag bewaren, hangt af van de afspraken tussen jou en de werkgever.

Betaal je (gedeeltelijk) een voordeel van alle aard, dan mag je het toestel ook gebruiken voor privédoeleinden. In dat geval zit je dus safe en mag je in alle rust je beeldmateriaal bewaren op die bedrijfsgsm.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(fd)

5 april 2023
Anderen bekeken ook