Gsm
Vorige

1 van 53

Volgende
Volgend artikel:

Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?

Onbeperkt bellen
Voor heel wat jobfuncties kan een gsm of smartphone van het werk een interessant extralegaal voordeel zijn. Toch betekent dit in de meeste gevallen niet dat je zomaar onbeperkt mag bellen op kosten van de baas…

Best even checken

Wie van zijn of haar werkgever een bedrijfsgsm krijgt, ontvangt er vaak ook een bijbehorend abonnement bij. Vooraleer je enthousiast je hele familie en je uitgebreide vriendenkring hiervan telefonisch op de hoogte brengt, check je best eerst of je wel onbeperkt mag bellen met die splinternieuwe bedrijfsgsm. Het mag dan wel een extralegaal voordeel zijn, het is niet zo dat je baas standaard alles betaalt.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

Onbeperkt versus gelimiteerd

De algemene afspraken omtrent het gebruiksrecht van de bedrijfsgsm vind je terug in de gsm policy van het bedrijf. Hierin staat niet alleen beschreven wat je moet doen bij bv. verlies of diefstal van het toestel maar ook wie het maandelijkse abonnementsbedrag betaalt.

Ontdek: Dit zijn de meest courante extralegale voordelen

Betaalt je baas het volledige bedrag? Dan mag je in principe onbeperkt bellen, zowel voor professionele doeleinden als privé. Je werkgever heeft in dit geval dan ook het recht niet om je telefoonverkeer te controleren.

Let wel: je werkgever gaat ervan uit dat je ter goeder trouw handelt. Elke dag urenlang bellen naar dure betaallijnen die leiden naar telefoonspelletjes, erotische content of astrologische toekomstvoorspellingen horen daar uiteraard niet bij.

Staat er een limiet op het bedrag? Dan betaalt je werkgever het afgesproken maximumbedrag rechtstreeks aan de gsm-operator en betaal jij als werknemer het resterende bedrag. Bij deze gedeelde rekening (of split bill-regeling) heeft je baas wel het recht om het telefonisch verkeer onder de loep te nemen, maar niet om zich te verdiepen in de gesprekken of de inhoud van de berichten.

Ook na werktijd blijven ze je bellen: wat doe je eraan?

Vergeet de belastingen niet

Goed om te weten: wie een bedrijfsgsm krijgt die ook privé gebruikt mag worden, ontvangt van de werkgever een voordeel in natura. Dit betekent in de praktijk dat je op dit extralegaal voordeel socialezekerheidsbijdragen moet betalen, in de meeste gevallen op forfaitaire basis.

Extra: Hoeveel bedraagt de RSZ?

(fd)

7 november 2022
Anderen bekeken ook