Mobiliteit
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?

4 basics van de digitale nomade: mijn werk is waar mijn laptop staat…

Digital Nomad aan het raam
“Als je alleen controleert hoe vaak iemand zijn toetsenbord aanraakt, dan worden mensen herleid tot algoritmes.” (Koen Blanquart, auteur en digitale nomade)
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de zogenaamde digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost. “In Mexico ging ik ’s ochtends duiken en was ik tegen het eind van de voormiddag aan de slag met mijn team in New York.”

“Vraag me aub niet waar ik woon”, luidt het eerste hoofdstuk van ‘Thuisvoordeel’, het boek van management consultant en start-up-ondernemer Koen Blanquart. Hij is vaak onderweg met New York als thuisbasis. In zijn boek geeft hij aan hoe je als werkgever en -nemer in zo’n werksituatie het verschil maakt. Vooral met mensen en processen, zo blijkt.

Lees ook: Word een digital nomad en werk waar je maar wil

1. Mindset: transnationaal

In zijn boek introduceert Koen Blanquart het ‘transnationaal bedrijf’, de organisatie die over de grenzen heen kan functioneren. “Een bedrijf dat erin slaagt om onafhankelijk van tijd en locatie te werken, heeft de flexibiliteit om in een globale wereld te opereren”, klinkt het.

“Zo’n bedrijf kan zich in New York, België of Kazachstan bevinden zonder nauwelijks iets aan de structuur of manier van werken te veranderen.” Een voorbeeld van zo’n bedrijf, dat hij aanhaalt, is de Belgische start-up Datacamp die al technologiecursussen gaf aan ruim zes miljoen professionals over de hele wereld.

Ontdek: Welke steden zijn het meest geschikt voor afstandswerk?

2. Vertrouwen: geen micromanagement

Blanquart heeft naar eigen zeggen het geluk gehad dat hij als consultant klanten trof die meegingen in zijn werkwijze . “Zij waren ermee akkoord dat ik een strategische rol kon spelen in hun organisatie, ook al was ik niet dagelijks of wekelijks op kantoor”, vertelt hij. “Het waren visionaire bedrijfsleiders die me toelieten om op afstand te werken.”

Hierbij staan namelijk vertrouwen en doelstellingen voorop. “Micromanagement of het zogenaamde butts-in-seats management is dood”, oppert hij. “Als je alleen controleert of iemand aanwezig is of hoe vaak iemand zijn toetsenbord aanraakt, dan worden mensen herleid tot algoritmes. Voor kenniswerkers zijn dit soort meetmethodes nefast. Stel je eens voor dat werknemers in softwareontwikkeling betaald zouden worden per regel code en niet per behaald doel.”

3. Time management: asynchroon

Tijdens corona maakte een andere manier van werken opgang: asynchoon werk, wat betekent dat je niet meer beperkt hoeft te zijn door de werkdag van je kantoor. Om het met cultuurjobs te vergelijken: een symfonisch orkest werkt synchroon. Hun violist kan bijvoorbeeld niet beslissen om die ene concertavond thuis te werken.

Maar een filmmonteur, die de bijdragen van anderen aan elkaar plakt, kan wel perfect asynchroon werken en dat doen wanneer hij of zij dat verkiest. “De manager van de toekomst is eerder een contactpersoon of diplomaat, die toezicht houdt op gedeeltelijk autonome werknemers.”

Asynchroon werken: de nieuwe trend?

4. Balans: op tijd stoppen

Routines komen werknemers van pas bij plaatsonafhankelijk werk. "Plan je dag van tevoren, doe de belangrijkste taken eerst en neem bewust pauzes", raadt hij aan. Want in een transnationale omgeving is altijd wel iemand aan het werk.

“Mijn telefoon slaapt niet bij mij in de kamer”, stelt hij. ”En zodra je de deur van je kantoor - of de ruimte die daarvoor moet dienen - achter je dichttrekt, is je werkdag voorbij. Mensen die op afstand werken en erin slagen werk en privé van elkaar te scheiden, zullen dan ook gelukkiger en productiever zijn.”

Extra: 4 tips om werk en privé beter gescheiden te houden

(William Visterin)

'Thuisvoordeel - Wat we van digital nomads kunnen leren over plaatsonafhankelijk werken', Pelckmans Uitgevers, 2021, ISBN 978-94-6401-428-0.

29 november 2021
Anderen bekeken ook