Werkplek
Vorige

1 van 628

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Asynchroon werken: de nieuwe trend?

Nachtwerker man
Telewerken doe je in principe waar je maar wil … maar niet altijd wanneer je maar wil. Toch zijn heel wat taken perfect uit te voeren buiten de “kantooruren”. Word asynchroon werken de nieuwe trend?

Verandering

Sinds de coronacrisis ontdekken steeds meer werknemers de voordelen van telewerken en hybride werken. De tijd waarin je elke ochtend plichtsgetrouw de file trotseert naar kantoor lijkt nu al een voltooid verleden tijdperk. De autonomie, de flexibele indeling van de eigen werkplanning en de relatieve rust van de huiselijke werkomgeving zorgen bij heel wat werknemers voor een verbeterde werk-privébalans. Toch kan het nog ingrijpender.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Gelukkig en efficiënt

Wat als je graag op je eigen tempo werkt en volgens je eigen ideale dagindeling? Wat als je pas ’s avonds of zelfs ‘s nachts het meest productief bent en niet tijdens de “kantooruren” (die je liever invult met me-time of quality-time met het gezin)? Asynchroon werken gaat een stap verder dan het huidige telewerken en kan bij heel wat werknemers voor een gelukkige én efficiënte professionele levensstijl zorgen.

Onafhankelijk

De dagdagelijkse routine om samen van 9 tot 5 te telewerken, zorgt voor een voorspelbaar en herkenbaar gevoel. De vaste “kantooruren” maken het ook makkelijk om te communiceren met de collega’s en de leidinggevende, aangezien iedereen synchroon in hetzelfde tijdsblok aan het werk is.

Extra: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Toch kun je in sommige gevallen net productiever en efficiënter werken als je niet tijdsafhankelijk en synchroon werkt. Bij asynchroon werken ben je, net zoals bij telewerken, niet meer afhankelijk van de kantoorlocatie maar ook niet meer van de “kantooruren”. Wanneer je voor je werkopdracht niet per se gelijktijdig hoeft samen te werken met je collega’s, betekent dit dat je zelf beslist waar, hoe en vooral wanneer je je taak uitvoert.

Beslis jij al waar en wanneer je werkt? Lees meer

Nieuwe manier van werken

In een asynchrone werkomgeving worden online meetings en contactmomenten alleen ingepland wanneer het echt nodig is. Hierdoor is er meer tijd en ruimte om op de zelfgekozen locatie gefocust te werken aan een project of doelstelling.

Een gemeenschappelijk platform (Google Drive, Cloud, …) is hierbij een ideale online tool die ervoor zorgt dat het gedane werk makkelijk tijdsonafhankelijk gedeeld en gesynchroniseerd kan worden met de collega’s of leidinggevenden.

Deze manier van werken biedt jou als werknemer veel vrijheid maar het vraagt wel de nodige discipline, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Ontdek: In welke werkomgeving presteer jij best?

(fd/mr)

19 mei 2021
Anderen bekeken ook