Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Een relatie op het werk: de do’s en don’ts

De 8 grootste voordelen aan telewerken

De meeste werknemers zijn niet langer gebonden aan een fysieke werkplek. En dus werken steeds meer mensen van thuis uit. Vooral oudere werknemers, die nooit iets anders dan een traditioneel kantoor gekend hebben, schrikt dat af. Nochtans heeft telewerken veel voordelen.

1. Je maakt zélf je bureau

Wie aan telewerken doet, doet dat meestal van thuis uit. Veel mensen maken dan de denkfout dat de werkplek in eigen huis even saai moet zijn als die op kantoor – met een sobere tafel, een ‘echte’ bureaustoel en onaangeklede muren.

Maar waarom zou je het jezelf niet gezelliger en comfortabeler maken? Zet jezelf rustig in je favoriete zetel of aan de toog in je keuken. Of waarom ook niet in je veranda? Je moet zelfs niet thuisblijven. Dat is net de luxe van telewerk. Als je genoeg discipline hebt, kan je gerust naar je favoriete koffiebar afzakken. In de zomer zijn de tuin en het park in de buurt prima opties.

CHECK: Telewerk zorgt voor minder absenteïsme

2. Je spaart geld uit

Door thuis te werken, spaar je geld uit. Akkoord, de verwarming draait en je verbruikt wat elektriciteit, maar als je niet al te gek doet, weegt dat niet op tegen de uitgespaarde kosten van je vervoer. Ook op andere vlakken steek je geld in je zak. Neem je kledij: je kan het met een kostuumvest of mantelpakje minder doen. Thuis doe je gewoon aan wat je zelf aangenaam vindt. Je blijft ook weg van de te dure koffie-, frisdranken- en snoepautomaat en de overpriced broodjes.

3. Je hebt meer tijd

Als je thuis werkt, hoef je niet per se het ritme van je collega’s te volgen. Als je werk tijdig gedaan is, zal niemand opmerkingen hebben als je bij telewerken je uren flexibel invult. Misschien moet je wel nog eens beschikbaar zijn voor een telefoontje of conference call, maar alle uren daarrond kan je naar eigen goeddunken invullen. Je kan ’s nachts werken, bijvoorbeeld, of net heel vroeg beginnen.

De pauzes die je gewoonlijk neemt met je collega’s, kan je skippen, zodat je wat vroeger kan afronden en de kinderen van school kan gaan halen. En tijdens de pauze kan je doen wat je wil. Als je op kantoor vijf minuten rust neemt, wordt het niet geapprecieerd als je even een dansje of dutje doet. Het doet je meer deugd dan die vijf minuten Facebook of de zoveelste koffieklets.

Extra: De 10 beste landen voor telewerkers

4. Je wordt inventiever

Wie omgeven wordt door collega’s, heeft de neiging om die mensen ook altijd te betrekken of om raad te vragen. Wat je zelf niet weet, vraag je snel even. Thuis lukt dat niet en dus word je inventiever en pro-actiever. Je gaat zelf op zoek naar oplossingen. Je leert sneller bij, want je gaat er niet vanuit dat iemand anders het wel voor jou zal oplossen. Ondertussen leer je ook nog andere skills bij. Zoals: efficiënt communiceren. Als je vanop afstand met je collega’s werkt, moet je grondige mails kunnen schrijven of duidelijke afspraken maken.

5. Je hebt aangenamere meetings

Laten we eerlijk zijn: een meeting op het werk is bijna nooit plezierig. Vergaderingen worden vaak langdradig, er is altijd wel iemand die je op de zenuwen werkt. Als je vanop afstand werkt, zijn ook de vergaderingen vanop afstand. Je zal snel merken dat een online meeting meestal veel vlotter verloopt dan eentje in real life. Mensen houden zich aan de meest noodzakelijke punten en aangezien iedereen aan zijn laptop zit, kunnen belangrijke documenten meteen doorgestuurd worden. Geen gedoe dus met kopieën of bijlagen die vergeten worden.

Ook de losse babbels tussendoor worden trouwens veel efficiënter. Omdat je weet dat je jouw collega niet altijd lijfelijk ziet, stel je jouw vragen gerichter. Je spreekt concreter en duidelijker dingen af. Als je vragen of boodschappen per mail brengt, zijn die to the point. Daardoor winnen zowel jij als jouw collega’s tijd.

Telewerken in het buitenland: lees hier de regels

6. Je sociaal contact verbetert

Veel mensen zijn bang dat ze thuis eenzaam zullen worden. Maar dat valt best mee. De keren dat je naar kantoor komt, wordt het contact net intenser. Als je thuis werkt, heb je bovendien meer tijd voor je échte vrienden. De uren die je uitspaart aan files of lange treinritten, kan je gebruiken om nog eens bij te praten met vrienden of familie.

7. Je bent meer gefocust

Als je leert om de huishoudelijke taken en andere afleiding in eigen huis te negeren, dan krijg je thuis meer werk verzet dan op kantoor. Want in je eigen woonkamer zijn er geen collega’s die “snel even” een vraag van twintig minuten komen stellen en moet je ook geen verplichte praatjes doen aan de koffiemachine. Als je geconcentreerd wil werken, zet je gewoon even jouw e-mail en telefoon uit. Bijzonder efficiënt.

8. Je blijft gespaard van ‘kantoorpolitiek’

Een kantoor is een maatschappij op zich, met alle bijhorende perikelen en overbodige discussies – noem het kantoorpolitiek. Sommige collega’s willen achtergrondmuziek, anderen niet. Sommige ergeren zich aan rommel, anderen verkiezen net chaos. De tactische spelletjes zijn ook vermoeiend. En zo kunnen we nog even doorgaan. Wie thuis werkt, doet gewoon zijn eigen zin. Zonder te moeten onderhandelen met collega’s. Al die nutteloze energie die je op kantoor verliest, spaar je thuis uit. En die kan je buiten de werkuren dan weer aanwenden voor veel aangenamere dingen.

Ontdek: Hoe strikt zijn de regels rond telewerk?

(mr) 

24 december 2022
Anderen bekeken ook