Vorige

1 van 799

Volgende
Volgend artikel:

5 carrièrelessen van William Boeva

Harder werken leidt tot ... meer werk

29 januari 2018
Merk je dat je steeds meer en meer werk hebt, al werk je hard? Misschien ben je jezelf wel de das aan het omdoen ...

IJverig zijn is een mooie kwaliteit in een werknemer. Jammer genoeg is het een kwaliteit waar gemakkelijk misbruik van wordt gemaakt.

Misbruik

Het begint geleidelijk aan met een klein klusje en ‘of je dat er nog even bij kan doen’, maar na een tijdje wordt het een gewoonte en zullen collega’s en medewerkers er op beginnen rekenen dat je alles maar bij op je bord neemt.

Het zal zelfs zo vanzelfsprekend worden dat niemand het extra werk nog bewust zal appreciëren en er geen bedanking meer afkan, omdat je collega’s er vanuit gaan dat je het toch wel doet.

Thuis

Een misbruik dat trouwens niet alleen op de werkvloer voorvalt. Ben je een harde werker, dan zullen veel huiselijke karweitjes ook op jouw schouders terechtkomen. De minder ijverige partner zal er misschien voor zorgen dat hij of zij de klusjes laat mislukken of op een verkeerde wijze aanpakt, waardoor de ijverige partner beslist de karweitjes zelf te doen. Manipulatief, maar effectief, nee?

Logisch

Volgens de onderzoekers van de Duke University die het fenomeen onder de loep namen, is het logisch dat gemakzuchtigere collega’s meer en meer taken doorschuiven naar hun competentere, harder werkende collega’s.

Zelfs managers zeggen er vaak niets van of profiteren er gewoon van mee. Voor hen is het namelijk voordeliger om zo veel mogelijk toe te vertrouwen aan de meest competente en productieve werknemer. Zo zijn ze er zeker van dat het werk (goed) wordt gedaan.

Slechte strategie

Toch is dat waarschijnlijk niet de beste strategie. De ijverige werknemer zal zich na verloop van tijd gestraft voelen, meer kans hebben op een burn-out, en eigenlijk wordt hun tijd en talent op deze manier verspild aan kleine tijdrovende taken.

Deze collega’s zouden net meer moeten kunnen focussen op cruciale taken en opdrachten die ertoe doen, waar hun inzet en expertise meer tot hun recht komen. De erkenning en waardering die hieruit groeit, zal hen net extra motiveren. Helaas loopt de praktijk nog te vaak anders ...

(sjv) – Bron: nl.express.live

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14268 andere jobs