Vorige

1 van 113

Volgende
Volgend artikel:

Hoe regelt jouw baas je woon-werkverkeer?

Wie moet de schade aan mijn bedrijfswagen betalen?

31 juli 2017
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen schade veroorzaakt aan de bedrijfswagen tijdens de arbeidstijd en schade veroorzaakt bij privéverplaatsingen.
ongeval / accident

Tijdens de arbeidstijd

Als de schade veroorzaakt is tijdens de arbeidstijd dan kan de schade enkel in geval van een zware fout, herhaaldelijke lichte fouten of bedrog op de werknemer verhaald worden. De werkgever die de schade op de werknemer wenst te verhalen zal moeten aantonen dat er sprake is van zulke fouten.

Let wel: woon-werkverkeer is geen verplaatsing tijdens de arbeidstijd. Ook indien de arbeidsovereenkomst geschorst wordt (bijvoorbeeld omwille van ziekte, zwangerschapsrust, ouderschapsverlof, …) is er geen sprake van professioneel gebruik van de bedrijfswagen.

Voorbeelden van een zware fout zijn: verkeerslichten negeren, gevaarlijke inhaalmanoeuvres, een doorlopende witte lijn overschrijden, een ongeval veroorzaken in dronken toestand, ...

Herhaaldelijke lichte fouten kunnen zijn: diefstal (zonder dat er sprake is van bedrog), verkeersovertredingen (zoals het negeren van voorrang van rechts), een foutief manoeuvre, een ongeval veroorzaakt door onaangepaste snelheid, ...

Privéverplaatsingen met de bedrijfswagen

Voor schade die tijdens je privé-tijd wordt veroorzaakt, ben je zelf aansprakelijk. Je werkgever kan de schade aan de auto net als de schade aan derden dus verhalen op jou.

Verkeersboetes altijd voor werknemer

Wanneer een werknemer met zijn bedrijfswagen verkeersboetes oploopt moet hij deze steeds zelf betalen. Indien de werkgever in geval van beroepsgebruik zelf eerst de boete betaalt dan is het mogelijk dat hij dat bedrag nadien van het loon van de werknemer aftrekt. Boetes vallen namelijk onder strafrechtelijke aansprakelijkheid van de werknemer die niet beperkt wordt door de arbeidsovereenkomstenwet.

Wat met schade aan derden?

Het is bovendien mogelijk dat je door een ongeval ook schade veroorzaakt aan derden. Ook hier moet er gekeken worden of de schade veroorzaakt werd tijdens de arbeidstijd of bij privéverplaatsingen. Bij privéverplaatsingen blijf je aansprakelijk. Bij een ongeval tijdens de arbeidstijd is de werkgever aansprakelijk. Hierdoor zullen slachtoffers zich vaak direct tot de werkgever wenden.

Noot: bovenstaande principes zijn de algemene principes. Uiteraard wordt de schade (of een deel ervan) ook vergoed door de autoverzekering. Tevens moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van de car policy die van toepassing is in de onderneming.

ism met Attentia

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16148 andere jobs