Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Wat mag die werkgever van jou te weten komen?

Hoe vervelende sollicitatievragen beantwoorden?
Tijdens een sollicitatie wil een werkgever natuurlijk de meest geschikte kandidaat selecteren. Hij mag hiervoor niet meer persoonsgegevens over jou verzamelen dan nodig. Maar wat betekent dat concreet?

De (goedbedoelde) ambitie van de werkgever om zo veel mogelijk informatie over de kandidaten te verzamelen, kan een inbreuk op de privacy inhouden. Dat stelt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), de overheidsinstelling die waakt over de privacy.

Een werkgever kan bijvoorbeeld nooit vragen waar een kandidaat overal privé heeft gewoond, omdat die informatie geen nut heeft. “Alleen het huidige privéadres is relevant.”

1. Vragen over je ras, politieke overtuiging of geaardheid?

De Europese privacywetgeving GDPR verbiedt in principe de verwerking van gevoelige gegevens zoals ras of politieke, religieuze en levensbeschouwelijke overtuigingen. Ook vakbondslidmaatschap en seksuele geaardheid horen daarbij. Dit zijn allemaal privacygevoelige gegevens.

Zijn er uitzonderingen? Ja, bijvoorbeeld als een werkgever rekening wil houden met de etnische gegevens van de sollicitanten om voldoende mensen van diverse origine aan te werven. Of als je bijvoorbeeld solliciteert bij een politieke vereniging, vakbond, ziekteverzekering of religieuze of levensbeschouwelijke instelling.

Grootste discriminatie bij aanwervingen: leeftijd

2. Vragen over je gezondheid?

Het is niet toegestaan een kandidaat te ondervragen over zijn gezondheidstoestand, tenzij de functie dit vereist. “Dit kan het geval zijn als bijvoorbeeld een medische aandoening de veiligheid van de werknemer, collega’s of derden in gevaar kan brengen. Zo is een lijnpiloot best niet slechtziend”, klinkt het bij de GBA.

Voor bepaalde functies, zoals een politieagent, omvat de selectieprocedure een gezondheidsevaluatie. “Maar die vindt pas plaats aan het einde van de selectieprocedure en kan niet gebruikt worden om een keuze te maken.” Ook hier mogen alleen gezondheidsgegevens gevraagd worden die verband houden met de uitvoering van de specifieke functie.

Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?

3. Vragen over zwangerschap of kinderwens?

Een kandidaat vragen of ze zwanger is of vragen naar haar kinderwens is verboden, omdat – zo klinkt het bij de GBA – de werkgever deze informatie bij de meeste vacatures niet nodig heeft om een selectie te maken. Maar ook hier zijn er uitzonderingen. “Dergelijke vragen kunnen wel toegestaan zijn als de in te vullen functie een gevaar vormt voor het ongeboren kind.”

Extra: Mag ik bij een sollicitatie verbergen dat ik zwanger ben?

4. Vragen over je gerechtelijk verleden?

Die zijn volgens de GDPR in principe verboden. “Tenzij het een beroep betreft waarvoor de wet vereist dat je over een blanco strafblad beschikt of niet veroordeeld mag zijn voor bepaalde zaken.” In dat geval zijn die vragen of gegevens namelijk noodzakelijk voor de correcte toepassing van de wet. Denk aan een politieagent of het personeel van een bewakingsbedrijf.

Ontdek: Weet je baas te veel van je?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

29 maart 2023
Anderen bekeken ook