Cv’s worden steeds slechter
Nu de concurrentie voor jobs groter is, heb je er alle belang bij een steengoed cv op te stellen. Maar meer en meer kandidaten laten serieuze steken vallen.
Tijdens een jobinterview mogen ze jou geen vragen stellen over zaken die tot de privé-sfeer behoren, zoals godsdienstige overtuiging, seksuele voorkeur en partners. Dit betekent dat de interviewer mag niet polsen of je zwanger bent en of je kinderen wilt. Stel dat een mogelijke werkgever toch probeert te achterhalen of je zwanger bent. Dit is een delicate situatie. De vraag gewoon niet antwoorden ligt niet voor de hand. Daarom heeft de wetgever bepaald dat je mag liegen tijdens een sollicitatiegesprek, maar alleen over zaken die tot de privé-sfeer behoren en die bovendien niet relevant zijn voor de job. Toch zijn er situaties waarin men het recht heeft te vragen of je in verwachting bent, en jij daar bovendien eerlijk moet op antwoorden. Dit is het geval wanneer een zwangerschap het normale uitoefenen van de job belemmert. Voorbeelden hiervan zijn:
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nu de concurrentie voor jobs groter is, heb je er alle belang bij een steengoed cv op te stellen. Maar meer en meer kandidaten laten serieuze steken vallen.
Moeilijke of onverwachte vragen kunnen je op een sollicitatiegesprek echt overrompelen. Daarom geven we je hieronder enkele mogelijke vragen en antwoorden.
Steeds meer mensen kampen met een burn-out. Daar moet dringend iets aan gedaan worden, en de oplossing is misschien wel dichterbij dan je denkt.
Zwangere vrouwen worden op hun werk meer dan ooit weggeselecteerd, na hun bevalling ontslagen of buitengepest.
In een curriculum vitae of cv schets je een beeld van jezelf voor je toekomstige werkgever. Beperk je wel tot de dingen die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.
Lijkt je dagelijks leven een aaneenschakeling te zijn van taken die moeten worden afgevinkt? Je bent niet de enige. Gelukkig is je smartphone van onschatbare waarde...
E-mailen en facebooken op het werk maakt ons onbeleefder. Maar ook door sociale netwerken en smartphones worden we met z’n allen onproductiever en brutaler.
Een omscholing is niet noodzakelijk de sleutel tot succes. Daarom geeft jobat je enkele tips mee.
Een gezellig onderonsje, een presentatie of een strategische verandering? Het kan allemaal online.