Ouderschap
Vorige

1 van 103

Volgende

Mag ik bij een sollicitatie verbergen dat ik zwanger ben?

7 augustus 2019
Zwanger solliciteren

Tijdens een jobinterview mogen ze jou geen vragen stellen over zaken die tot de privé-sfeer behoren, zoals godsdienstige overtuiging, seksuele voorkeur en partners. Dit betekent dat de interviewer mag niet polsen of je zwanger bent en of je kinderen wilt. Stel dat een mogelijke werkgever toch probeert te achterhalen of je zwanger bent. Dit is een delicate situatie. De vraag gewoon niet antwoorden ligt niet voor de hand. Daarom heeft de wetgever bepaald dat je mag liegen tijdens een sollicitatiegesprek, maar alleen over zaken die tot de privé-sfeer behoren en die bovendien niet relevant zijn voor de job. Toch zijn er situaties waarin men het recht heeft te vragen of je in verwachting bent, en jij daar bovendien eerlijk moet op antwoorden. Dit is het geval wanneer een zwangerschap het normale uitoefenen van de job belemmert. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De job houdt bepaalde veiligheidsrisico’s in (zoals omgaan met gevaarlijke stoffen) waardoor zwangere vrouwen de job niet mogen uitoefenen
  • het gaat om een job als balletdanseres, mannequin, fotomodel, etc.
Als je in zo’n geval liegt over je zwangerschap, kan je werkgever je de laan uitsturen zonder enige verbrekingsvergoeding.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook