Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 943

Volgende

Continu op zoek naar een betere job: een must?

Continue op zoek naar betere job
Komt je bindingsangst telkens weer naar boven eens je aan een nieuwe job begonnen bent? Of streef je bewust naar een carrière met veel afwisseling? Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen.

Hop met de job

De tijd dat werknemers levenslang aan de slag gingen bij hun werkgever ligt al even achter ons. Betere arbeidsvoorwaarden, carrièremogelijkheden, een hoger loon, een leuke werksfeer of een jobinhoud met meer uitdaging zijn factoren die ons doen overstappen naar een andere werkgever.

Voor wie net aan het begin van zijn of haar carrière staat, kan jobhoppen best interessant zijn: door bij verschillende bedrijven ervaring op te doen, krijg je heel wat relevante ervaring in de vingers. Voor wie op lange termijn telkens weer van job naar job hopt, kan het iets minder positief uitdraaien. Toch is jobhoppen vooral een persoonlijke professionele keuze met zowel voor- als nadelen.

De voordelen

1. Het houdt je mentaal fris

Rust roest. Door telkens weer een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan, blijf je gemotiveerd om het beste van jezelf te geven. Je aanpassingsvermogen draait op volle toeren en je geniet van de nieuwe collega’s, de nieuwe bedrijfscultuur en de nieuwe jobtitel op je splinternieuw visitekaartje.

2. Het maakt je gelukkig

Waarom ongelukkig blijven zitten op je huidige werkplek als het gras zoveel groener is aan de overkant? Door te jobhoppen weet je steeds beter wat je wel en niet leuk vindt aan een job en kun je doelgericht op zoek gaan naar werk die je écht gelukkig maakt.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

3. Het vergroot je netwerk

Op LinkedIn verzamel je connecties bij de vleet. Best handig om nieuwe opportuniteiten te ontdekken.

4. Het zorgt vaak voor een hoger loon

Een nieuwe baan betekent in de meeste gevallen een nieuw, hoger loon. Je veelvuldige ervaring zorgt ervoor dat jij van heel wat markten thuis bent. Ideale troeven om mee uit te pakken tijdens een sollicitatiegesprek. Misschien ben jij wel de witte raaf waar heel wat bedrijven koortsachtig naar op zoek zijn?

Lees ook: De 7 grootste sterktes van een jobhopper

De nadelen

1. Je krijgt te maken met vooroordelen

Een werkgever wil investeren in personeel dat zich op lange termijn loyaal wil engageren voor het bedrijf. Jobhoppers die heel veel switchen, krijgen vaak te maken met vooroordelen waardoor ze op professioneel vlak niet altijd serieus genomen worden.

2. Je krijgt minder promotie

Door vaak te wisselen van werkgever krijg je niet eens de kans om promotie te maken of om mettertijd meer verantwoordelijkheid te krijgen.

Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?

3. Je kennis blijft oppervlakkig

Je hebt dan wel heel wat relevante ervaring op zak, de kennis die je hebt opgedaan blijft vaak wel redelijk oppervlakkig. Door de korte tussenstop bij een bedrijf is er niet genoeg tijd om je een bepaalde functie eigen te maken of specifieke kennis volledig te doorgronden.

Op zoek naar een betere job? Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Check ook de e-gids: Het perfecte cv van een jobhopper

(fd)

26 januari 2022
Anderen bekeken ook