Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1067

Volgende
Volgend artikel:

De 7 bouwstenen van werkgeluk

Hoe groot is jouw kans op promotie?

Vrouw maakt promotie
Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?

Onderzoek

Een succesvolle carrière wordt vaak geassocieerd met het aantal promoties tijdens je loopbaan. Om te weten hoe promoties plaatsvinden, deed Randstad Research een grootschalig onderzoek bij 12.000 respondenten. De resultaten hiervan waren opvallend.

3 opvallende vaststellingen

1. Man vs vrouw

Feit: mannen (33%) maken vaker promotie dan vrouwen (21%).

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen al vroeg in hun loopbaan anticiperen op hun latere gezinssituatie (met kinderen) door bv. minder te werken of hun carrière tijdelijk op een lager pitje te zetten. Dit verlaagt de kans op een mogelijke promotie. Deze trend vind je terug bij zowel hooggeschoolden, midden- als kortgeschoolden.

2. Timing

Feit: in het begin van je carrière heb je meer kans op promotie.

Behoor je tot de leeftijdsklasse 25-34? Dan heb je de meeste kans (38%) op promotie! Ben je 35 of ouder? Geen probleem: promotiekansen liggen gedurende de volledige loopbaan voor het grijpen, al ligt het percentage wel wat lager (17%).

Ontdek: Zo maak je sneller promotie

3. Intern vs extern

Feit: promotie gebeurt vooral intern (83%) in het bedrijf.

Wie promotie nastreeft, kan dat best binnen het eigen bedrijf nastreven. Externe promotie, waarbij je een hogere functie krijgt in een ander bedrijf, gebeurt minder frequent. Reden hiervoor is dat interne promotie vaak goedkoper is voor de werkgever en dat hij of zij de sollicitanten al goed kent.

Extra: Krijg jij loonsverhoging bij promotie?

Gelukkig zijn

Een succesvolle loopbaan heeft voor iedereen een eigen, persoonlijke invulling. Laat je niet afleiden door externe of interne druk maar volg je eigen plan en gevoel. Soms ben je gewoon gelukkig met wat je doet, geen promotie die daar tegenop kan!

Lees ook: Wat maakt mensen écht gelukkig op het werk?

(mr)

15 februari 2021
Anderen bekeken ook