Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 575

Volgende

Het belang van de juiste jobtitel

Juiste jobtitel
Heb je soms het gevoel dat je jobtitel niet meer overeenkomt met wat je nu écht uitvoert op het werk? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen! De juiste jobtitel kan jouw professionele carrière alleen maar mooier maken...

Check je jobtitel

Als empathische, collegiale werknemer help je hoogstwaarschijnlijk wel eens een collega uit de nood door hem of haar bij te staan bij de uitvoering van een project of taak. Maar wat als je merkt dat je steeds meer taken of verantwoordelijkheden van iemand anders erbij neemt? Klopt je jobomschrijving dan nog wel met wat er volgens je jobtitel van jou verwacht wordt?

Lees ook: Meer verantwoordelijkheden, hoger salaris?

Waarom is een juiste jobtitel zo belangrijk?

De juiste jobtitel zorgt voor een correct loon naar werken (lees: “beter betaald”). Ook wanneer je op termijn een andere job zou zoeken, ben je beter af met een jobtitel die samenvat wat je op de werkvloer uitgevoerd hebt.

Het maakt je professionele profiel alleen maar interessanter en duidelijker voor potentiële werkgevers die meteen een goed beeld hebben van je relevante en effectieve ervaring. Weet dat de meeste recruiters een cv scannen in slechts 6 seconden, een juiste jobtitel is dus erg belangrijk!

Recruiters scannen cv in 6 sec: wat bekijken ze?

Tip: twijfel je over de juiste benaming? Vergelijk dan je werkelijke jobinhoud met die van collega’s met een andere jobfunctie of met jobtitels op vacaturewebsites.

Je wil een correcte jobtitel: wat nu?

Wanneer je eenmaal de juiste jobtitel bepaald hebt, kun je best een gesprek inplannen met je hr-verantwoordelijke. Tijdens dit gesprek kun je je workload verduidelijken en je voorstel bespreken. Dit stappenplan helpt jou hierbij:

  1. Introduceer je afspraak als een gesprek over je carrière en je jobtitel.
  2. Zet het bedrijf positief in de kijker en laat weten hoeveel je er geleerd hebt.
  3. Vergelijk je oorspronkelijke verantwoordelijkheden met je huidige verantwoordelijkheden.
  4. Benoem de jobtitel die het best overeenkomt met wat je écht uitvoert op het werk.
  5. Benadruk dat je niet op zoek bent naar een andere job maar dat je graag erkend en verloond wil worden voor de verantwoordelijkheden die je effectief opneemt.
Extra: Tips voor een positief evaluatiegesprek

(fd)

27 september 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook