Bazen
Vorige

1 van 471

Volgende
Volgend artikel:

Heeft je baas iets te zeggen op hoe jij eruitziet?

Verantwoord? Waarom CEO's zoveel meer verdienen...

CEO verdient meer
Een goede CEO is geld waard… en verdient soms een veelvoud van wat zijn werknemers gemiddeld verdienen. Verdient jouw baas écht wel zijn verdiende loon?

Sterke schouders

Een CEO (Chief Executive Officer) staat als een “captain of industry” aan het roer van een onderneming en bepaalt de koers van het bedrijf. Hij of zij neemt hiervoor belangrijke beslissingen die een grote impact kunnen hebben: niet alleen op het succes en het voortbestaan van de onderneming maar ook op het leven van de werknemers, klanten, leveranciers en zakenpartners.

Wie droomt van een carrière als succesvolle CEO kan maar best over de juiste vaardigheden en het juiste karakter beschikken. Daarnaast heb je ook sterke schouders nodig om de grote verwachtingen en bijbehorende risico’s en verantwoordelijkheden te kunnen dragen. Goede kandidaten zijn niet dik gezaaid en dat bepaalt voor een stuk hun marktwaarde.

Samenstelling loon

Toch is het niet alleen het beperkte aanbod dat de marktprijs bepaalt. De verloning van een CEO is vooral een variabele verloning. Naast een basisloon krijgt hij of zij bonussen die afhangen van bepaalde prestaties en het behalen van doelstellingen. Met andere woorden: hoe succesvoller het bedrijf, hoe hoger het variabel loon.

Ook fiscaal aantrekkelijke aandelenopties maken vaak een groot aandeel uit van het loonpakket. Hierbij krijgt de bedrijfsleider het recht om bedrijfsaandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Voeg daarbij de extralegale voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden en je komt aan een riant en meer dan bovengemiddeld loon.

Extra: Welke factoren bepalen je loon?

Verantwoord of niet?

Of dat verdiende loon nu wel of niet verdiend en verantwoord is, is voer voor discussie. Feit is wel dat een succesvolle CEO die door zijn visie en aanpak een succesvolle onderneming leidt, op zijn beurt zorgt voor de nodige werkgelegenheid. De eindverantwoordelijkheid en de vele werkuren kunnen het hoge loon wel voor een groot stuk verantwoorden. Als CEO heb je nu eenmaal geen vaste werkuren en de eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in de onderneming stopt niet na de kantooruren.

Lees ook: Hoeveel verdient de ceo van AB Inbev?

Zie je het loon van een CEO wel zitten maar niet de jobinhoud? Goed nieuws: uit een studie van consultancybureau Deloitte blijkt dat een Belgisch profvoetballer jaarlijks gemiddeld 233.000 euro bruto verdient… Zeker ook niet slecht betaald! Hoog tijd voor een carrièreswitch?

(fd/mr)

2 april 2021
Anderen bekeken ook