Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 969

Volgende
Volgend artikel:

Alle voor- en nadelen van jobhoppen

6 ultieme tips om uit je comfortzone te stappen en te groeien

comfort zone
Iedereen komt wel eens op een punt dat je tegen een weerstand botst, iets dat je probeert uit te stellen en waar je stiekem excuses voor zoekt om er toch maar niet aan te moeten beginnen, hoe graag je het ook wil. Om te groeien moet je nu eenmaal je comfortzone verlaten. En dat is niet altijd even makkelijk, of kan zelfs behoorlijk angstaanjagend zijn.

Laat je niet tegenhouden en begin gewoon… met volgende tips van Sabine Havelaerts, loopbaancoach bij Passion for Work.

1. Identificeer je blokkade én je hulpbron

Als jij je comfortzone zou voorstellen als een cirkel rondom je, bekijk dan wat je verlamt om buiten die cirkel te komen. Meestal is het een angst, een blokkade, misschien negatieve ervaringen vanuit het verleden.

Bekijk wat je zou kunnen helpen om toch deze stap te zetten. Welke eigenschap in jezelf wil en kan je versterken om toch dat kleine stapje te zetten? Want ja, iedereen heeft vele kwaliteiten in zich. Ieder van ons was ooit zelfzeker(der), durfde (meer), had (meer) vertrouwen…

2. Focus op waar je naartoe wil

Wat je tegenhoudt zijn dingen die je niet wil. Je wil niet falen, je wil niet beschaamd zijn, je wil niet door de mand vallen, je wil niet vallen, je wil niet dat ze je niet aardig vinden… Kijk beter naar de dingen waar je wél naartoe wil. Je wil wél groeien, je wil wél beslissingen kunnen nemen, je wil wél je grenzen kunnen stellen, je wil wél die marathon kunnen lopen, je wil wél mondig genoeg zijn om die sales talk te doen…

Door volledig je focus te leggen op wat je echt wil, door voor je te zien wat je wél wil, door je voor te stellen hoe jij zou handelen als je wél onderneemt, zal het makkelijker zijn om in actie te komen. Neem dus voor jezelf je verantwoordelijkheid.

3. Doe iets en zet kleine stapjes

Zoals gezegd, stel je comfortzone voor als een cirkel. Te ver buiten de cirkel zou je kunnen verlammen van angst, dus als je iets doet, doe dan een klein stapje buiten je cirkel. Dat kleine stapje zal ook spannend zijn, maar zo vergroot je je eigen cirkel.

Of doe iets anders. Heb je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen nodig om voor een publiek te spreken en durf je in die richting nog geen kleine stapjes te zetten? Doe dan eerst andere dingen die je zelfvertrouwen vergroten. Eens je zelfvertrouwen naar omhoog is, kan je kleine stapje zetten richting het spreken voor een publiek.

4. Deel je angsten, deel je probleem, deel wat je wél wil

Door erover te praten, krijg je nieuwe perspectieven en nieuwe ideeën. Sommige zaken lijken ineens kleiner, of je leert dat jij niet alleen met deze twijfels zit. Dat maakt het allemaal al een stuk draaglijker. Je hoeft het niet alleen te doen!

5. Kijk in je omgeving naar modellen en fake it, till you become it!

Er zijn sowieso mensen in je omgeving die al wél doen wat jij wil doen. Bestudeer hen. Wat doen zij anders dan jij? Wat zou je van hen kunnen leren? En nee, jij hoeft niet exact te worden zoals zij, maar verandering in je eigen gedrag, denken en/of voelen doet iets met je.

6. Zing, dans en lach!

Doe af en toe eens zot, laat je vrije kind eens los, doe eens iets ondeugends, iets creatiefs, iets leuk, iets nieuws, iets wat je helemaal doet opgaan in het moment… Voor de ene is dit dansen, de ander sport graag of gaat liever naar een comedy show, lacht met vriend(inn)en…

Je zal merken dat ook dát je extra vrije energie geeft, energie die je helpt om af en toe “so what” te zeggen, en zo je die kleine stap laat zetten buiten je comfortzone.

(sh/kv)

Wil je aan de slag met jouw comfortzone, met jouw blokkades, neem dan contact op en vraag vandaag nog je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met een Passion for Work loopbaancoach.
Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

2 september 2020
Anderen bekeken ook