Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 757

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé

Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg?

Deconnecteren
Door de coronacrisis behoort telewerken en een voortdurende digitale beschikbaarheid tot het nieuwe normaal. Toch heb je als werknemer ook recht op deconnectie. Wat zegt de Belgische wet hierover en is dit recht wel compatibel met flexibel werken?

Telewerkers werken langer

Feit: sinds het begin van de coronacrisis wordt er tot 30% meer thuisgewerkt en het lijkt erop dat het aantal telewerkers in de toekomst nog zal toenemen.

Uit onderzoek van Eurofund blijkt dat telewerkers, in vergelijking met werknemers die op kantoor werken, meer dan dubbel zo vaak geneigd zijn om langer dan het maximum van 48 uur per week te werken.

Ook werkt bijna 30% af en toe in zijn of haar “vrije tijd”. Ter vergelijking: bij werknemers die op kantoor werken, bedraagt dit percentage nog geen 5%. Een voortdurende bereikbaarheid mag dan wel efficiënt zijn, het verhoogt ook het risico op depressie, angststoornissen en een burn-out.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Belgische wetgeving

Een gezond evenwicht tussen online bereikbaarheid en offline onbereikbaarheid zou dus voor een gezondere werk-privébalans zorgen. Wat zegt de Belgische wet hierover?

De Belgische wetgeving kent, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, geen wettelijk recht op deconnectie. Wel moeten bedrijven sinds 2018 hun Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk raadplegen om de deconnectie en het gebruik van communicatiemiddelen te bespreken en vast te leggen.

Ook na werktijd blijven ze je bellen... Wat doe je eraan?

Hoe zit het in andere Europese landen?

Andere Europese landen zoals Frankrijk (2016), Italië (2017) en Spanje (2018) hebben al wel een wettelijk recht op deconnectie buiten de werkuren. Al is door de coronacrisis duidelijk geworden dat “werkuren op kantoor” een andere invulling hebben dan “werkuren thuis als telewerker”. Om dit probleem op te lossen heeft Ierland onlangs een Covid-19 bewuste code geïntroduceerd: sinds 7 april 2021 hebben Ierse werknemers het recht om niet routinematig buiten de gangbare werkuren te werken.

Ontdek: 8 tips voor een gezonde thuis-werk balans

Europese wet in wording

Ook het Europees Parlement ziet de ernst van de zaak in. Zij neemt alvast het voortouw en pleit voor een Europees wettelijk recht om buiten de werktijd offline (en dus onbereikbaar) te zijn, zonder dat daar negatieve gevolgen aan kunnen vasthangen voor het verdere verloop van iemands professionele carrière.

Het wetsvoorstel moet ook specifieke minimumeisen bevatten voor telewerk en duidelijkheid scheppen over de arbeidsomstandigheden en werk- en rusttijden. Lidstaten worden aangemoedigd om de nodige maatregelen te nemen zodat werknemers van dit recht gebruik kunnen maken, niet alleen buiten de werkuren maar ook bv. op vakantie.

Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg? Niet noodzakelijk, al zal het in bepaalde gevallen erg moeilijk zijn om offline te blijven en intussen vanop afstand met andere collega’s samen te werken die elk hun eigen flexibele agenda hebben.

Duidelijke en haalbare afspraken met de werkgever en collega’s blijven nog altijd de beste garantie op een gezond evenwicht tussen werk en privé, zowel online als offline.

Werk-privé: Ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

(fd/mr)

4 juli 2021
Anderen bekeken ook