Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

Segmentator-Integrator
Vind jij het normaal om in het weekend een werktelefoontje te beantwoorden? Dan ben jij hoogstwaarschijnlijk een ‘integrator’ en heb je er geen probleem mee dat de verschillende domeinen van je leven door elkaar lopen. Je schakelt gemakkelijk tussen de rollen in je leven en hebt daar zelfs plezier in. Ervaar je een stressgevoel als je ’s avonds laat nog een mail krijgt? Dan ben je wellicht een ‘segmentator’ en hou je werk en privé het liefst gescheiden.

Doe de test

Laat dit duidelijk zijn: er is geen goed of fout type. Al hebben integratoren met het thuiswerken van tegenwoordig wel een voordeel. Wil je weten welk type jij bent? Beantwoord dan de vier onderstaande vragen.

  1. Het is frustrerend dat ik thuis over mijn werk moet nadenken.
  2. Ik hou mijn werkleven liever op het werk.
  3. Het is vervelend als werkzaken inbreuk maken op mijn privéleven.
  4. Ik hou ervan om mijn werk achter me te laten wanneer ik naar huis ga.
  • Minstens 3 van de 4 keer ‘sterk mee eens’ of ‘mee eens’ gedacht? Dan ben je een segmentator.
  • Als je minstens drie keer je hoofd van links naar rechts hebt geschud, ben je een integrator.

Het is handig om te weten wie welk type is. Zowel voor jou als voor je collega’s. Dan kan iedereen daar rekening mee houden. Enkele praktische tips:

Geen belangrijke e-mails na de werkuren

Voor een integrator maakt het wellicht niet uit, maar bij een segmentator kan een late mail blijven hangen en zelfs de nachtrust verstoren. Het advies ‘lees de mail niet’ lijkt eenvoudig. Maar onze werkcultuur leidt er steeds meer naar om ook buiten de werktijden beschikbaar te zijn én te reageren op werkmails.

Die druk kan een negatief effect hebben op de gezondheid en zelfs leiden tot slaapproblemen en burn-outklachten. Ken je de ontvanger niet goed en twijfel je? Stuur de mail dan niet.

Ook na werktijd blijven ze je bellen... Wat doe je eraan?

Respecteer werktijden

Jij vindt het misschien prima om werk en privé door elkaar te laten lopen, maar je partner wil wel quality time tijdens het weekend. Hou daar rekening mee en probeer om niet elke zondagochtend te werken. Ook al vind jij het misschien aangenaam om de werkweek dan al een beetje voor te bereiden.

Extra: Zo haal je het maximum uit je weekend

Vergeet niet te ontspannen

Het is raadzaam om minstens 1 dag per week helemaal niet met je werk bezig te zijn. Die dag moet je resetten en opladen. Herstellen kun je als je even je telefoon en laptop aan de kant legt of gaat sporten. Om echt te resetten en je batterijen op te laden, heb je een hele dag nodig.

De kunst van het niksen: Belangrijker dan je denkt!

Maak duidelijke werkafspraken

Elk bedrijf heeft zijn cultuur: voor sommige bedrijven is werk werk en privé privé. Andere organisaties verwachten onmiddellijk antwoord van hun werknemers. Alles hangt ook af van de omstandigheden. Werk je bijvoorbeeld in de eventsector, dan kun je met collega’s in een WhatsApp-groep zitten. Voor een segmentator levert dit waarschijnlijk meer stress op dan voor een integrator.

Het advies? Maak gewoon goede afspraken. Wil jij – in de mate van het mogelijke – enkel tussen 9 en 5 werken? Vind je het niet erg om ’s avonds je laptop nog te openen? Allemaal goed. In dat laatste geval kun je ’s middags ook een keertje naar de supermarkt of de kinderen van school halen.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

(dt/em) - Bron: Intermediair

19 juni 2021
Anderen bekeken ook