Thuiswerken
Vorige

1 van 292

Volgende
Volgend artikel:

Recht op deconnectie: hoe jezelf écht onbereikbaar maken

Stop met werken als je niet productief bent

Baaldag op het werk
Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken en blijf vooral niet plichtsbewust en tegen beter weten in naar je laptop staren…

Grote verandering

Elke werkdag verplicht tijdens de kantooruren aanwezig zijn op kantoor (zoals omschreven in het arbeidscontract) en presteren in de fysieke nabijheid van je collega’s en baas… door de coronacrisis lijkt de traditionele werkcultuur nu al voltooid verleden tijd.

De verplichte invoering van telewerk was voor heel wat werknemers een grote verandering. Door als telewerker autonoom en grotendeels zelf je werkplanning te maken, ligt de focus meer op “presteren” dan op “aanwezig zijn”. Dat zorgt onrechtstreeks voor een hogere druk om voortdurend productief te zijn. Toch is dat niet altijd nodig.

Hoger is niet langer

Een hoge productiviteit mag niet verward worden met een lange(re) telewerkdag. Wie zich een halve dag goed focust, kan soms een grotere berg werk verzetten dan wie plichtsbewust een volledige dag ongeïnspireerd naar een computerscherm staart.

Een duidelijke werkplanning én goede afspraken met je leidinggevende zijn hierbij erg belangrijk. Zo kun je je werktijd op de meest productieve manier indelen en je workload efficiënt aanpakken.

Welk type thuiswerker ben jij? Doe de test!

Actiepunten

Toch heb je, net als op kantoor, soms een baaldag of een minder productief moment. Hoe pak je dat als telewerker aan? Blijf je, net als op kantoor, plichtsbewust doorwerken of niet? Deze actiepunten zorgen ervoor dat je ondanks je professionele dip toch productief blijft.

Ontdek: 10 werkgewoontes die je minder productief maken

1. Zie het onder ogen

Erken dat het nu even niet goed lukt en stop met werken. Tegen beter weten in toch blijven doorwerken kan je in een negatieve spiraal brengen waardoor je nog minder productief wordt.

2. Ken jezelf

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, ook voor de telewerker die een goede werkplanning wil maken. Ben je een ochtendmens? Probeer dan je meest intensieve taken in de voormiddag uit te voeren. De algemene administratie en het beantwoorden van random werkmails kunnen in de namiddag ook nog wel aangepakt worden.

3. Vertrouw op jezelf

Vertrouw erop dat je je doelstelling wel zult bereiken. Je bent flexibel genoeg om je berg werk de baas te kunnen, desnoods na een halve middag quality time met je kinderen of gezin.

4. Pauzeer

Werk in “blokjes” en houd regelmatig een korte break. Het helpt je om je energie, focus en motivatie terug te vinden. Een veelgebruikte techniek is de Pomodoro-techniek: werk telkens 25 minuten goed door en neem dan 5 minuten een welverdiende pauze.

Extra: Meer pauzes maken je productiever

5. Kom uit je kot

Op zoek naar een mentale boost voor je productiviteit? Maak een wandeling in de natuur of fiets wat rond in de buurt! Lichaamsbeweging en de frisse buitenlucht zorgen voor nieuwe inzichten en de nodige ontspanning. Daarna kun je er weer helemaal tegenaan!

Check ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(fd/mr)

28 april 2021
Anderen bekeken ook