Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

Zo krijg je opslag in 9 simpele stappen

Krijgen nieuwe medewerkers ook meer loon?

Nieuwe medewerkers meer loon
Nieuwe werknemers krijgen vaak meer loon dan het huidig personeel.

Om op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag nieuw talent aan te trekken, keren twee op de drie bedrijven hogere salarissen uit aan nieuwe werknemers dan aan het huidig personeel in vergelijkbare functies. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.

Tegelijk werken veel bedrijven er wel actief aan om het loonverschil tussen nieuw talent en huidige werknemers weg te nemen. Meer dan de helft van de bevraagde managers (55 procent), zo blijkt uit de studie, plant de lonen van het huidig personeel naar hetzelfde niveau te brengen bij de volgende opslagronde.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?

Geen nieuwe trend

Eén op drie gaat voor onmiddellijke actie en wil de lonen meteen gelijktrekken. Of hoe werkgevers doorgaans ook wel beseffen dat ze, met het aantrekken van nieuwe medewerkers, tegelijk ook de bestaande werknemers moeten behouden.

“Nieuw talent aantrekken is één ding, maar wat even belangrijk is, is er voor zorgen dat huidige werknemers zich gewaardeerd blijven voelen. Daarom is het cruciaal dat werkgevers de eventuele loondiscrepantie wegwerken en voorbereid zijn op vragen van werknemers”, stelt Jeroen Diels, director bij Robert Half. “Voldoende context en loonperspectief bieden is hierbij fundamenteel.”

Overigens zijn hogere lonen voor nieuwe werknemers geen nieuw verschijnsel. “Het is een trend die we al enkele jaren waarnemen. Het is deels een gevolg van de ‘war for talent’, maar ook de inflatie zal hier zeker voor iets tussen zitten”, meent Diels. “Bij het veranderen van job willen kandidaten er niet alleen voor zorgen dat zij hun huidige levensstandaard behouden, maar deze ook verbeteren. Dit heeft een bijkomend effect op de loonsverwachtingen.”

Ontdek: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

(William Visterin)

1 augustus 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook