Ontslag nemen
Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

Waarom zoveel werknemers in stilte hun ontslag geven

In stilte ontslag geven
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.

Stille opgave of stil ontslag, zo zou je het verschijnsel kunnen vertalen. En er is een logische verklaring voor deze trend waarbij collega’s hun prestaties op een laag pitje zetten. Het personeelsverloop ligt erg laag, zeker in ons land. Managers aarzelen om onderpresterend personeel te ontslaan uit vrees geen nieuwe mensen te vinden. Het bedrijf houdt hen dus in dienst.

Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet

Werksfeer

Vervolgens voelen sommige personeelsleden zich ondergewaardeerd. De laksheid naar die onderpresteerders toe, daar voelen zij zich het slachtoffer van. Al is het maar omdat zij extra werklast op hun bureau zien terecht komen. Ze blijven in hun functie, maar presteren zo weinig mogelijk: ze geven het op.

“Deze betrokken collega's zien dat die onderpresteerders ermee wegkomen. Een gevaarlijke evolutie”, oppert Koen Blanquart, auteur en consultant. “Het niet aanpakken van onderpresteerders en stille opgevers kan negatieve gevolgen geven binnen de hele organisatie. Het kan een slechte werksfeer verspreiden.”

Extra: Deze 8 oorzaken zorgen voor spanning op het werk

Remedies

Blanquart haalt een aantal remedies aan om het fenomeen tegen te gaan. “Wees duidelijk over de bedrijfswaarden inzake arbeidsethiek en wees bereid om diegenen aan te pakken die deze waarden niet kunnen respecteren”, oppert hij. “En blijf investeren in personeelsopleidingen en activiteiten waardoor werknemers zich betrokken voelen.”

Ook de werkplek en -organisatie kan een oplossing bieden, bijvoorbeeld in functie van het opsporen van talent. “Zoek naar werkmodellen waarbij locatie en tijd niet langer een beperking vormen voor het aantal geschikte kandidaten die voor jouw bedrijf kunnen en willen werken.”

Ben jij onmisbaar op het werk? Doe de test

(William Visterin)

1 september 2022
Anderen bekeken ook