Ontslag nemen
Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Hoe geef je zelf je ontslag?

5 dingen die je best kan doen bij het nemen van ontslag

Oké, je gaat je ontslag geven. Maar heb je al nagedacht over je ‘exit strategie’?

1. Zwijg tot wanneer je het hebt verteld tegen je baas

Wanneer je je ontslag wil geven, is het verleidelijk om je geheim te delen met een vriend-collega. Veranderen van werk is een grote stap en het is normaal dat je dat wil delen met je inner circle. Toch is dat gevaarlijk. De kans bestaat dat je baas het zo ook via via te horen krijgt. Vertel het daarom als eerste tegen je baas. Niet alleen zal hij of zij anders misschien geïrriteerd reageren, je bent ook de regie kwijt over het verhaal waarom je je ontslag geeft. Ga naar je baas met een duidelijke boodschap waarom je weggaat en hoe je wil dat dit gecommuniceerd wordt binnen het bedrijf. Werk samen met je baas om de timing en de details vast te leggen die publiek mogen worden zodat jullie allebei dezelfde boodschap verspreiden.

2. Bepaal op voorhand je reactie op een tegenaanbod van je baas

Je baas zal misschien proberen je alsnog te overtuigen te blijven door een mooi tegenaanbod te doen. Hij verpakt het op een mooie manier. “Je bent zo belangrijk voor het bedrijf” “Ik ga nooit meer iemand kunnen vinden die evengoed is als jou” … Het is zeer verleidelijk om hierop in te gaan, iedereen wil graag belangrijk zijn.

Als je een tegenaanbod krijgt, wees dan realistisch waarom je baas dit aanbiedt. Het kan zijn dat je een sleutelfiguur bent binnen het bedrijf, maar het is realistischer dat je baas meer geld in de strijd gooit omdat hij opkijkt tegen de chaos en het extra werk dat je vertrek voor hem teweeg zal brengen.

Een tegenaanbod is niet de magische toverstok die alle redenen waarom je je ontslag geeft zullen doen verdwijnen. Weeg goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Probeer op voorhand, voordat je je ontslag geeft, te beslissen wat je zal antwoorden. Als je het tegenaanbod aanvaardt, moet je bereid zijn om je huidige job nog minstens een jaar te doen. Gedaan met jobhoppen.

3. Blijf lachen

Als je huidige job de hel is en je geeft je ontslag, dan geeft dit je geen vrijgeleide om slecht te spreken over je werkgever of collega’s. Je denkt misschien dat je je baas of management nooit nog gaat zien. Pas toch maar op... Wie weet kom je ze binnen vijf jaar tegen in een ander bedrijf en moet je samenwerken.

Ook het exitgesprek met hr is geen therapiesessie. Het is verleidelijk om slecht te spreken over het bedrijf en collega’s. Huldig het motto: “Als je niets moois te zeggen hebt, zeg dan helemaal niets.”

4. Maak een actieplan voor je achtergebleven collega’s

Het beeld dat je opvolger en je baas verloren zijn zonder jou, is verleidelijk. Maar als je ook na je ontslag goede relaties wil, maak je best een actieplan voor de achtergebleven collega’s.

Een actieplan met de hangende projecten, jouw aanbevelingen hoe ze aan te pakken en de namen van de collega’s aan wie je welke taken wil briefen. Je collega’s en je baas zullen jou dankbaar zijn. Laat je baas zien dat je de situatie begrijpt en meehelpt het “gat” dat je achterlaat op te vullen. Als je de situatie helpt oplossen, zal dit ook het beeld dat van jou achterblijft verbeteren.

5. Verzorg je netwerk ook na je vertrek

Het meest waardevolle dat je hebt, is je netwerk. Het is belangrijk om je goede contacten op je huidig werk te behouden. Wees dus niet alleen positief en constructief in de laatste weken op je werk en zorg voor een goede overgang, maar bouw ook na je vertrek aan de relaties met je ex-collega’s.

Je kan af en toe een mailtje sturen om te vragen hoe het nu met ze gaat. Maar je kan nog verder gaan en ook hulpvaardig blijven na je vertrek. Stuur hen bijvoorbeeld nieuws met relevante trends in de sector of introduceer je ex-werkgever bij anderen. Als je ook na je vertrek een meerwaarde voor hen blijft, blijf je top of mind. Wie weet leidt dit ooit tot een mega-opportuniteit voor jou.

(mr) 

29 augustus 2018
Anderen bekeken ook