Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij een tegenvoorstel aanvaarden?

Fast quitting: als je die job snel beu raakt

Fast quitting
1 op 6 aanwervingen met vast contract stopt al binnen de 6 maanden. En dat heeft een impact...

16,8% van de vorig jaar opgestarte contracten van onbepaalde duur werden binnen de 6 maanden stopgezet. Meestal (= in 2 op 3 van de gevallen) besliste de werknemer zélf om op te stappen, de zogenaamde ‘fast quitters’. In 1 op 3 gevallen betrof het een ontslag. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Securex.

Snelle stopzetting van een contract binnen de zes maanden komt het vaakst voor bij kmo’s met minder dan tien werknemers. Ook is het couranter bij arbeiders, wiens vertrek in verhouding eerder vrijwillig is. Bedienden worden dan weer vaker ontslagen.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Zware impact

Snel ontslag is niet alleen iets van de werknemer zelf. Het heeft ook een grote impact op een bedrijf en op collega’s. “De impact van niet-geslaagde aanwervingen is niet te onderschatten, vooral voor kleine bedrijven,” waarschuwt Frank Vander Sijpe, director HR Trends & Insights bij Securex. Het aanwerven en nadien inwerken van een nieuwe collega heeft niet alleen een financieel kostenplaatje, maar vraagt, volgens hem, ook een aanzienlijke tijdsinvestering van collega’s om de nieuwe medewerker goed op te leiden.

E-GIDS: Het ontslag volgens de letter van de wet

“Wanneer het contract vroegtijdig wordt beëindigd hebben deze investeringen niet gerendeerd, en komt er vaak nog een ontslagvergoeding bovenop”, stelt Frank Vander Sijpe. Bovendien dient de zoektocht naar een nieuwe medewerker opnieuw te beginnen, en ondertussen moeten collega’s het werk van de weggevallen medewerker opvangen.

“Duurzame rekrutering begint bij het zorgvuldig selecteren van een kandidaat-werknemer die niet enkel beschikt over de ‘hard skills’ voor een functie”, vindt hij. “Maar die vooral gemotiveerd is én ook bij de bedrijfswaarden en -cultuur past.”

Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik

Nieuwe quiet-trend

Na quiet quitting, quiet firing en quiet hiring is fast quitting dus een andere trend of fenomeen op de arbeidsmarkt. Quiet quitting is de minimale invulling van je job. Quiet firing is de werkgever-variant waarbij een baas een werknemer aan zijn lot overlaat, en die bijvoorbeeld geen jobkansen meer biedt.

Bij quiet hiring gaan organisaties nieuwe vaardigheden toevoegen, zonder (voltijdse) medewerkers aan te werven. Vaak zijn het dan bestaande werknemers die op andere of extra posities worden geplaatst. Zij moeten dan extra verantwoordelijkheden op zich nemen. Bij fast quitting is van verantwoordelijkheden en job geen sprake meer, want je bent vertrokken. En snel.

Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?

(William Visterin)

8 december 2023
Anderen bekeken ook