Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Quiet firing: de baas-variant van quiet quitting

Quiet firing
Quiet quitting, dat kenden we al. Het is de minimale invulling van je job. Quiet firing is de variant waarbij een werkgever een werknemer aan zijn lot overlaat. De term is nieuw, het verschijnsel niet. “In de praktijk bestaat het al heel lang.”

“Eigenlijk is quiet firing een spiegelconcept van quiet quitting. Maar dit keer ligt het initiatief bij de werkgever”, verduidelijkt Peggy De Prins, professor HRM bij Antwerp Management School. Bij quiet firing brengt een baas zijn ondergeschikte op een dood spoor. “Hij geeft die bijvoorbeeld enkel nog lastige taken. Of lijkt hem wat te vergeten. In elk geval zet hij de betreffende werknemer niet in op zijn of haar talenten.”

Vaak is het opzet dat die werknemer uiteindelijk zelf ontslag neemt. “Eigenlijk is quiet firing ook een uiting van het uitstelgedrag van een werkgever. Hij stelt dat ontslag namelijk uit. En tegelijk is het natuurlijk niet erg respectvol naar die werknemer toe.”

Lees ook: Niet iedereen kan zomaar quiet quitten

Psychologisch contract

Quiet firing is geen academische term, maar dook de voorbije weken herhaaldelijk op via sociale media. “Al bestaat het fenomeen al lang. Wij hebben het in het jargon over het psychologische contract dat wordt verbroken.”

Verwachtingen van beide kanten worden namelijk niet nagekomen. De werknemer rekende bijvoorbeeld op kansen en promotie. En de werkgever verwachtte op zijn beurt bijvoorbeeld nieuwe ideeën en initiatieven van de werknemer, maar merkt dat die stilaan vastgeroest raakt. Zeker als een organisatie veranderingen ondergaat, zoals een koerswijziging, is de kans op schending van dat psychologisch contract groot.

Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?

Volgens De Prins is quiet firing ook een erfenis van de loopbaanlange trouw die in het bedrijfsleven nog vaak meespeelt. “Vandaar mijn pleidooi om als manager de zaken sneller te benoemen en eerder te redeneren in tijdelijke trouw”, stelt ze.

Bij problemen zoek je de oplossing eerst intern. Maar lukt dat echt niet, dan is een externe oplossing onvermijdelijk. Want stel dat er na herhaaldelijke pogingen en gesprekken toch een onvoldoende match is tussen werkgever en werknemer, dan is het ook een kwestie om te handelen en te werken naar een duurzame en begeleide exit”, stelt ze.

Ook werknemers zijn, volgens haar, gebaat bij een heldere en open aanpak. “Dat is nog altijd veel beter dan dat ze op kantoor bij het antiek worden geparkeerd.” Alles beter dan quiet firing dus.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(William Visterin)

2 januari 2023
Anderen bekeken ook