Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1044

Volgende
Volgend artikel:

Wat kost faalangst en hoe kan je het overwinnen?

Hoe je baas vertellen dat je niet blij (meer) bent met je job?

niet blij meer met haar job
Durf jij je werkgever te vertellen dat je niet blij (meer) bent op je werk? Volgens een enquête uitgevoerd door Robert Walters zou 94% van de werkgevers graag zien dat werknemers het zelf aangeven wanneer zij ontevreden zijn met hun job. Maar in de praktijk gebeurt dit veel minder vaak.

De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Van tevoren aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging wordt als ingewikkeld of zelfs intimiderend ervaren.

Slechts twee vijfde (42%) van de werknemers vertelt eerlijk tegen zijn of haar manager dat hij/zij overweegt om op te stappen. Een deel doet dit uit respect voor zijn huidige baas, of om te voorkomen dat na een vertrek direct alle schepen zijn verbrand, terwijl een ander deel aangeeft zo’n gesprek te zien als een manier om een promotie af te dwingen.

Waarom is het zo lastig het gesprek aan te gaan?

Veel werknemers zijn bang dat het aankaarten van problemen met of op het werk negatieve gevolgen heeft. Wie weet worden ze door hun manager straks over het hoofd gezien voor interessante projecten? Ook vinden veel professionals het eenvoudigweg lastig om feedback of opbouwende kritiek te delen met hun leidinggevenden.

Ontdek: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen

Tegelijkertijd gaan ook managers die doorhebben dat werknemers ontevreden zijn lang niet altijd het gesprek aan. Zij vrezen bijvoorbeeld dat de relatie met collega’s of de sfeer op de afdeling daaronder lijdt.

En toch: een moeilijk maar eerlijk gesprek voeren kan voor beide partijen net goed uitpakken. Werkgevers weten ook dat het zoeken naar, aannemen en trainen van nieuw personeel een lang en kostbaar proces is. Daar komt nog bij dat een ongelukkige werknemer in de periode voor zijn vertrek waarschijnlijk niet op zijn productiefst is.

Voor werknemers kan een gesprek juist nieuwe deuren openen. Misschien kunnen werkzaamheden worden uitgebreid met nieuwe en uitdagendere taken. Of wellicht is bij een andere afdeling binnen de organisatie een hele nieuwe functie beschikbaar die wel bij je past.

Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?

Zo vertel jij je baas dat je niet blij (meer) bent met je job

Wees om te beginnen open en eerlijk over de oorzaak waarom je niet gelukkig (meer) bent in je functie. Twee van de meest voorkomende redenen zijn een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en een te laag salaris. Ook een gevoel van onderwaardering, weinig uitdaging of een mismatch met de bedrijfscultuur worden vaak genoemd.

Ontevreden? Ontslag is niet altijd het antwoord…

Speel nooit op de man, maar kom met rationele argumenten waarom dingen in jouw ogen anders moeten. Past bij jouw functie een hoger salaris, dan kun je met het Jobat Salariskompas bijvoorbeeld aantonen wat andere professionals in jouw functie gemiddeld verdienen. Stoor je je aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden? Dan kun je samen met je manager nieuwe doelstellingen bedenken en een stap-voor-stap carrièreplan opstellen.

Blijf altijd professioneel en kalm. Wees vooral ook duidelijk. Onderzoek voordat je het gesprek aangaat wat je precies anders wil en hóe dat volgens jou moet veranderen.

Exitgesprek

Zelfs al hebben jij en je werkgever de beste intenties, soms kom je er niet uit. Voer in dat geval wel een exitgesprek. Werkgevers kunnen zo een eerlijker beeld krijgen hoe werknemers - die nu wat vrijer kunnen spreken - de bedrijfscultuur en -processen ervaren. Werknemers kunnen nog een keer reflecteren op wat zij niet waardeerden of misten in deze functie en weten zo beter wat zij wel zoeken in een nieuw baan.

Go for happy! Zoek én vind hier de job van je leven…

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

17 mei 2021
Anderen bekeken ook