Jobhoppen
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Door duurder leven geven steeds meer mensen hun ontslag

Ontslagcijfers bij jongeren breken records

ontslag nemen
Nieuwe job in het verschiet? Tegenvallende work-lifebalance? Woon-werkverkeer onderschat? Er bestaan heel wat redenen om je ontslag te geven. Vooral werknemers onder de 25 hebben oog voor de minpuntjes in hun job.

In deze leeftijdscategorie is het voorbije jaar namelijk een enorme stijging waargenomen in het aantal verbroken contracten. En in maar liefst 43,5% van die gevallen is de werknemer zélf de vragende partij. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta. Heeft de Great Resignation – de economische trend gekenmerkt door massale vrijwillige ontslagen – ons land bereikt?

Record!

Het aantal ontbonden arbeidscontracten van -25-jarigen ligt in 2023 maar liefst 40,8% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Een record. En dat is opvallend, want in 2022 was er óók al sprake van een sterke stijging ten opzichte van 2021.

Meestal is de werknemer de initiatiefnemer. Bij 38,5% van de ontslagen gebeurt dat met wederzijds akkoord. Ook daar zien we een stijging: dat is 13,4% meer dan vorig jaar. Slechts bij 18% is er sprake van ontslag vanuit de hoek van de werkgever. Conclusie: het zijn vooral de jongeren zelf die hun job opzeggen, al dan niet in overleg met de leidinggevende.

Tool: Bereken je opzegtermijn

Waarom stappen zoveel jongeren op?

De oorzaak van deze opvallende stijging? Het coronatijdperk zit er voor iets tussen. Een grote groep jongeren begon tijdens of na de pandemie aan een eerste job. Telewerk leverde hen de nodige ervaring op, zonder fysiek aanwezig te zijn op de werkvloer.

Daardoor zijn de -25-jarigen, nog meer dan vroeger, kritisch geworden: deze generatie wil zelf nadenken en eigen beslissingen nemen. Jongeren willen aan het stuur zitten van hun loopbaan. Een persoonlijke stem laten horen. En dat uit zich ook in het werkveld.

Ontdek: Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?

Bovendien woedt de war for talent als nooit tevoren: de arbeidsmarkt is krap, bedrijven strijden voor jong talent, leidinggevenden smijten met kansen en aanlokkelijke arbeidsvoorwaarden. En dat beseffen jongeren maar al te goed: ze kennen hun kwaliteiten en weten hoe begeerd die zijn. Niet verwonderlijk dat velen beslissen om te kijken of het gras elders groener is!

Job-alert: jobs op maat in jouw mail

Hoe speel je daar als werkgever op in?

Werkgevers zien beloftevolle talenten vanzelfsprekend niet graag vertrekken. Gelukkig hoeven ze hun jonge aanwinsten niet noodzakelijk lijdzaam vaarwel te zeggen. Bedrijven die inzetten op loopbanen met langetermijnperspectieven, opleidingen en doorgroeimogelijkheden, hebben namelijk meer kans om bij jongeren in de smaak te vallen.

Lees ook: 40% van de jongeren doet een job waar ze niet achter staan

Jongeren trekken vaak de deur achter zich dicht bij een job die praktische voordelen biedt op korte termijn. Aan duurzame loopbanen op langere termijn hechten ze veel meer waarde. Organisaties die carrièremogelijkheden en flexibiliteit garanderen, hebben dus een streepje voor.

Daarnaast vinden jongeren de waarden en normen van een bedrijf belangrijk. Hoe duurzaam gaan ze er te werk? Is er voldoende aandacht voor het mentale welzijn van de werknemers? Biedt het bedrijf een haalbare balans tussen werk en privé? Jongeren die zich graag verder bijscholen, doe je een plezier met een vlotte werk-studietransitie. Inspelen op de competitieve arbeidsmarkt en de behoeften van jonge werknemers is key!

Check: Hoe vind je de job die écht bij je past?
Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

(ZINNIG) - Bron: Peoplesphere

11 oktober 2023
Anderen bekeken ook