Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Hoe snel verander jij van job?

jobhopping
Wie zijn job opzegt, doet dat in de helft van de gevallen binnen de twee jaar. 3 op de 10 vertrekkers geven hun ontslag zelfs binnen het jaar. Jongeren onder de 25 vertrekken doorgaans het snelst. Dat stelt hr-bedrijf Acerta.

In de horeca en de interim- en dienstenchequesector gaan ze het snelst weg: meer dan 4 op de 10 vertrekkers verlaten er hun bedrijf binnen het jaar. Maar in alle sectoren zijn er veel werknemers die snel van job veranderen. In chemie heeft na 1 jaar 22% de deur achter zich dichtgetrokken, en na 2 jaar is dat 41%.

Ook de oudere werknemers

Dat de jongeren in het oog springen, is geen verrassing. Zij zoeken vaak nog hun weg op de arbeidsmarkt. Al vertrekken ze vaak sneller dan gedacht. Meer dan de helft (53,2%) van min-25-jarigen die hun werkgever vaarwel zeggen, doet dat binnen het jaar.

Lees ook: Continu op zoek naar een betere job: een must?

Toch liggen de cijfers ook bij de oudste leeftijdscategorie nog vrij hoog: dat bij de 55-plussers een kwart (23,5%) binnen het jaar en ruim de helft (53%) binnen de vijf jaar is vertrokken, is iets waar bedrijven best rekening mee houden.

Zulk personeelsverloop zorgt namelijk voor uitdagingen. “Als we ervan uitgaan dat het tot 9 maanden duurt voor iemand is ingewerkt in het bedrijf en nóg eens 6 à 9 maanden voor iemand echt op kruissnelheid zit, dan is een aanwerving al gauw een investering van makkelijk anderhalf jaar”, stelt Jochen Bessemans, expert talent ontwikkeling bij Acerta Consult, een onderdeel van hr-groep Acerta dat het onderzoek deed op basis van de cijfers van 260.000 werknemers met een overeenkomst van onbepaalde duur in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers.

Ontdek: Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal

Korte versus lange termijn

Cruciaal is ook de ingesteldheid bij zowel werkgever als werkzoekende. Naast bij bedrijven, die aanwerven om snel een openstaande job in te vullen, zijn er ook kandidaten die gewoon snel aan werk willen geraken. “Bijvoorbeeld omdat ze op korte termijn een inkomen nodig hebben”, stelt Bessemans.

“Ondernemingen die aanwerven met de focus op de toekomst, zullen meer mensen aantrekken van wie de blik ook meer op de toekomst gericht is. En die dus meer interesse hebben in opleidingen en willen bijleren.” Of om het met een klassieke zegswijze te stellen: soort zoekt soort.

Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(wv)

11 augustus 2023
Anderen bekeken ook