Ontslag nemen
Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Hoe geef je zelf je ontslag?

Hoe geef je zelf je ontslag?

hoe zelf je ontslag indienen?
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Het kan zijn dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of een compleet andere weg wil inslaan. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd je oude werkgever verlaten en aan een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen.

Ontslag geven, hoe doe je dat? Zelf je ontslag indienen vraagt heel wat moed en je hebt er wellicht goed over nagedacht. Vertrek zeker niet met slaande deuren, je weet immers nooit of je je ex-baas later in je carrière nog tegenkomt of nodig hebt. Bereid je ontslag goed voor. We geven alvast enkele tips.

1. Ga niet te licht over je beslissing

Wanneer je beslist je ontslag in te dienen, ga je best niet over één nacht ijs. Stel jezelf een aantal kritische vragen. Is er geen andere oplossing? Misschien heb je nood aan vakantie om even uit te blazen? Is er toch een duidelijke aanleiding waarom je erover nadenkt je ontslag in te dienen, praat er dan over met je baas of collega's. Denk ook even na over de impact op je carrière als je opstapt. Als je er na al die overwegingen nog steeds van overtuigd bent dat je ontslag moet nemen, dan is het waarschijnlijk de juiste beslissing.

Lees meer: 10 signalen dat jij je job beu bent

2. Licht je werkgever in

Staat je besluit vast, licht dan zelf je baas in. Om stress te vermijden, bereid je je best goed voor. Weet dat je niet verplicht bent om een reden te geven voor je ontslag. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om niet op een slechte noot het schip te verlaten. Als je op een vriendelijke manier vertrekt, kan je je ex-werkgever misschien nog vragen als referentie bij een volgende sollicitatie. Moet je een opzegtermijn respecteren, blijf dan even gemotiveerd als tevoren. Vergeet ook niet je ontslag schriftelijk te geven, via jouw ontslagbrief.

BEREKEN: Hoe lang is de opzegtermijn als jij ontslag neemt?

3. Maak het officieel

Je ontslag is pas juridisch geldig vanaf het moment dat je je ontslagbrief overhandigt. Die ontslagbrief hoeft niet ellenlang te zijn: een paar regels met daarin de boodschap dat je ontslag neemt en de datum waarop volstaan. Het is ook belangrijk om de precieze begin- en einddatum van je opzegtermijn te vermelden. Zet je handtekening eronder en bezorg hem aan je (ex-)baas.

Er zijn drie opties om je ontslagbrief in te dienen:

 • Je overhandigt hem persoonlijk. Je opzegtermijn gaat dan in de volgende maandag na ontvangst. 
 • Je stuurt hem aangetekend per post. Je opzegtermijn start op de eerste maandag volgend op de derde werkdag na de datum van verzending.
 • Via een gerechtsdeurwaarderexploot. Je opzegtermijn gaat in op de eerste maandag die volgt op de dag van betekening door de deurwaarder.
EXTRA: Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?

(pv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook
Meest gelezen
 1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
 2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
 3. 2 Bereken je opzegtermijn
 4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
 5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
 6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
 7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
 8. 9 Klaar voor je eerste job!
 9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)