Welke sectoren zijn het meest (on)tevreden over hun loon?
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is leuk werken en je leert er een heleboel vaardigheden. Zoals een professionele werkhouding, prioriteiten leren stellen en omgaan met geld. Sommige studenten vinden de job zo plezierig dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken. In dit sociaal beroep met flexibele werkuren krijg je vaak de vrijheid om mee te denken.
Het gemiddeld brutomaandloon in de horecasector ligt op 3.291 euro, blijkt uit de meest recente data van het Jobat Salariskompas. Dat is een stijging van 28,8% ten opzichte van het gemiddelde in 2019, toen je nog 2.556 euro/maand verdiende. Maar dat is ook 28,93% minder ten opzichte van het algemene gemiddelde van 4.243 euro bruto per maand over alle sectoren heen.
Zoals in elke sector stijgen de lonen in de horeca ook als werknemers anciënniteit opbouwen of doorgroeien in hun carrière. Als kaderlid verdien je meer dan als niet-kaderlid. Niet-kaderleden oefenen jobs uit zoals keukenhulp of kok, afwasser of kelner. Kaderfuncties zijn eerder leidinggevende functies, zoals geranten of een managementfunctie binnen een keten.
Wat betreft de anciënniteit mag je uitgaan van een volgende groeicurve:
Aantal jaren dienst/ervaring | Gemiddeld brutomaandloon |
---|---|
0-1 jaar | 2.576 euro |
2-3 jaar | 2.823 euro |
4-5 jaar | 2.919 euro |
6-10 jaar | 3.138 euro |
11-15 jaar | 3.541 euro |
16-20 jaar | 3.641 euro |
+20 jaar | 4.036 euro |
Helaas bestaat er ook nog steeds zoiets als een loonkloof. Tussen mannen en vrouwen enerzijds. Terwijl je als man in de horeca gemiddeld 3.514 euro per maand verdient, moet je als vrouw tevreden zijn met slechts 3.131 euro bruto per maand.
Een groter verschil anderzijds zit in het bruto maandloon per provincie. Voor ons land ziet dat er in de horeca als volgt uit:
Brussel | 3.737 euro |
---|---|
Namen | 3.733 euro |
Henegouwen | 3.624 euro |
Vlaams-Brabant | 3.478 euro |
Oost-Vlaanderen | 3.450 euro |
West-Vlaanderen | 3.382 euro |
Antwerpen | 3.327 euro |
Luik | 3.289 euro |
Limburg | 3.260 euro |
Waals-Brabant | 3.201 euro |
Luxemburg | 2.888 euro |
En jij? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Eindejaarspremies vormen het populairste extralegaal voordeel in de horecasector. Bijna 7 op de 10 van alle horecawerknemers zien elk jaar een eindejaarspremie op hun rekening verschijnen.
Opvallend is dat de mogelijkheid tot thuiswerk of een internetabonnement amper tot de mogelijkheden behoren. Respectievelijk slechts 13% en 11% van de werknemers in de horeca kan dit op zijn/haar lijstje van extralegale voordelen zetten. Daar is een logische verklaring voor. Bij vele jobs, zoals kelner, is het moeilijk om van thuis uit te werken. Een internetabonnement kan je daarom ook moeilijk verantwoorden tegenover de fiscus. Bij managementfuncties of administratieve functies is het gemakkelijker om een dag thuis te werken. Zij zijn binnen de horeca echter sowieso in de minderheid.
Over het algemeen kan je besluiten dat het aantal toegekende extralegale voordelen in de horeca aan de lage kant zijn. Gemiddeld gezien net geen 4 verschillende per werknemer. En ja, dat is het laagst aantal van alle sectoren in België.
Eindejaarspremie | 69% |
---|---|
13de maand | 47% |
Vergoeding woon-/ werkverkeer | 45% |
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding | 45% |
Hospitalisatieverzekering | 31% |
Gsm | 28% |
Laptop | 26% |
Bedrijfsvoertuig | 24% |
Onkostenvergoeding | 23% |
Pensioenplan of groepsverzekering | 22% |
Mogelijkheid tot thuiswerken | 13% |
Internetabonnement | 11% |
Geen van deze | 8% |
Tablet | 4% |
Gemiddeld aantal extralegale voordelen | 3,9 |
Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij...
Het aantal vakantiedagen ligt gemiddeld op 22 dagen per jaar. Gemiddeld pendelen horecamedewerkers 43 minuten heen en weer naar hun werk. Die pendeltijd ligt eerder laag tegenover andere sectoren. In de horeca kiezen medewerkers er immers vaker voor om dichtbij huis te werken.
(kv) - Bron: Jobat Salariskompas 2024
28 juni 2024Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Werken op een cruiseschip: het blijft de ultieme droom van veel jonge avonturiers. Er zijn dus voortdurend vacatures. Maar hoeveel verdien je op een cruiseschip?
De Vlaamse student zit niet stil: 83% onder hen verdient een centje bij. Een op de vier (25,5%) werkt minstens 380 van de toegestane 475 uren per jaar.
Werken én studeren is niet voor doetjes. Je moet niet alleen je baas tevreden houden, maar ook je docent(en). Met deze zeven tips verhoog je de kans op succes!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Flexijobber, jobstudent, voltijds of deeltijds werknemer. In de horeca kan je kiezen uit verschillende soorten contracten.
Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
In de land- en tuinbouwsector zijn allerhande profielen actief. Dankzij het Jobat Salariskompas weten we hoeveel zij verdienen…