Het loon van...
Vorige

1 van 824

Volgende

Hoeveel verdien je in de horeca?

horeca
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen? Wij komen het te weten.

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is leuk werken en je leert er een heleboel vaardigheden. Zoals een professionele werkhouding, prioriteiten leren stellen en omgaan met geld. Sommige studenten vinden de job zo plezierig dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken. In dit sociaal beroep met flexibele werkuren krijg je vaak de vrijheid om mee te denken.

Hoeveel verdien je?

Het gemiddeld brutomaandloon in de horecasector ligt op 2.852 euro. Dat is een stijging van 9,1% ten opzichte van het gemiddelde in 2017, toen je nog 2.614 euro/maand verdiende. Zoals in elke sector stijgen de lonen ook als werknemers anciënniteit opbouwen of doorgroeien in hun carrière. Als kaderlid verdien je meer dan als niet-kaderlid. Niet-kaderleden oefenen jobs uit zoals keukenhulp of kok, afwasser of kelner. Kaderfuncties zijn eerder leidinggevende functies, zoals geranten of een managementfunctie binnen een keten.

Wat betreft de anciënniteit mag je uitgaan van een volgende groeicurve: 

Aantal jaren dienst/ervaring Gemiddeld brutomaandloon
0-3 jaar 2.352 euro
4-10 jaar 2.682 euro
11-20 jaar 2.965 euro
+20 jaar 3.338 euro
Lees ook: Wat maakt het verschil voor je startloon?

Wie verdient meer/minder?

Helaas bestaat er ook nog steeds zoiets als een loonkloof. Tussen mannen en vrouwen enerzijds. Terwijl je als man in de horeca gemiddeld 3.180 euro per maand verdient, moet je als vrouw tevreden zijn met slechts 2.673 euro bruto per maand.

Anderzijds stellen we vast dat er ook een verschil zit in het bruto maandloon per provincie. In Vlaanderen ziet dit er als volgt uit:

Brussel 3.703 euro
Vlaams-Brabant 3.041 euro
Antwerpen 2.848 euro
West-Vlaanderen 2.793 euro
Oost-Vlaanderen 2.791 euro
Limburg 2.761 euro

Wat met extralegale voordelen?

Eindejaarspremies vormen het populairste extralegaal voordeel in de horecasector. Bijna 7 op de 10 van alle horecawerknemers zien elk jaar een eindejaarspremie op hun rekening verschijnen.

Opvallend is dat de mogelijkheid tot thuiswerk of een internetabonnement amper tot de mogelijkheden behoren, slechts 5% van de werknemers in de horeca kan dit op zijn lijstje van extralegale voordelen zetten. Daar is een logische verklaring voor. Bij vele jobs, zoals kelner, is het moeilijk om van thuis uit te werken. Een internetabonnement kan je daarom ook moeilijk verantwoorden tegenover de fiscus. Bij managementfuncties of administratieve functies is het gemakkelijker om een dag thuis te werken. Zij zijn binnen de horeca echter sowieso in de minderheid.

Over het algemeen kan je besluiten dat het aantal toegekende extralegale voordelen in de horeca aan de lage kant zijn. Gemiddeld gezien slechts 3,18 per werknemer.

Eindejaarspremie 67%
Vergoeding woon-/ werkverkeer 49%
13de maand 44%
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 37%
Hospitalisatieverzekering 25%
Pensioenplan of groepsverzekering 21%
Gsm 20%
Laptop 14%
Bedrijfsvoertuig 14%
Onkostenvergoeding 14%
Geen van deze 10%
Internetabonnement 6%
Mogelijkheid tot thuiswerken 5%
Tablet 2%
Gemiddeld aantal extralegale voordelen 3,18
Ontdek: 9 verrassende extralegale voordelen

Gependel en vakantie

Het aantal vakantiedagen ligt gemiddeld op 22 dagen per jaar. Gemiddeld pendelen horecamedewerkers 43 minuten heen en weer naar hun werk. Die pendeltijd ligt eerder laag tegenover andere sectoren. In de horeca kiezen medewerkers er immers vaker voor om dichtbij huis te werken.

(kv) - Bron: Jobat Salarisrapport 2021

15 december 2021
  • Jobs voor horeca
Aanbevolen jobs

Hoeveel verdien je in de horeca?

horeca
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen? Wij komen het te weten.

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is leuk werken en je leert er een heleboel vaardigheden. Zoals een professionele werkhouding, prioriteiten leren stellen en omgaan met geld. Sommige studenten vinden de job zo plezierig dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken. In dit sociaal beroep met flexibele werkuren krijg je vaak de vrijheid om mee te denken.

Hoeveel verdien je?

Het gemiddeld brutomaandloon in de horecasector ligt op 2.852 euro. Dat is een stijging van 9,1% ten opzichte van het gemiddelde in 2017, toen je nog 2.614 euro/maand verdiende. Zoals in elke sector stijgen de lonen ook als werknemers anciënniteit opbouwen of doorgroeien in hun carrière. Als kaderlid verdien je meer dan als niet-kaderlid. Niet-kaderleden oefenen jobs uit zoals keukenhulp of kok, afwasser of kelner. Kaderfuncties zijn eerder leidinggevende functies, zoals geranten of een managementfunctie binnen een keten.

Wat betreft de anciënniteit mag je uitgaan van een volgende groeicurve: 

Aantal jaren dienst/ervaring Gemiddeld brutomaandloon
0-3 jaar 2.352 euro
4-10 jaar 2.682 euro
11-20 jaar 2.965 euro
+20 jaar 3.338 euro
Lees ook: Wat maakt het verschil voor je startloon?

Wie verdient meer/minder?

Helaas bestaat er ook nog steeds zoiets als een loonkloof. Tussen mannen en vrouwen enerzijds. Terwijl je als man in de horeca gemiddeld 3.180 euro per maand verdient, moet je als vrouw tevreden zijn met slechts 2.673 euro bruto per maand.

Anderzijds stellen we vast dat er ook een verschil zit in het bruto maandloon per provincie. In Vlaanderen ziet dit er als volgt uit:

Brussel 3.703 euro
Vlaams-Brabant 3.041 euro
Antwerpen 2.848 euro
West-Vlaanderen 2.793 euro
Oost-Vlaanderen 2.791 euro
Limburg 2.761 euro

Wat met extralegale voordelen?

Eindejaarspremies vormen het populairste extralegaal voordeel in de horecasector. Bijna 7 op de 10 van alle horecawerknemers zien elk jaar een eindejaarspremie op hun rekening verschijnen.

Opvallend is dat de mogelijkheid tot thuiswerk of een internetabonnement amper tot de mogelijkheden behoren, slechts 5% van de werknemers in de horeca kan dit op zijn lijstje van extralegale voordelen zetten. Daar is een logische verklaring voor. Bij vele jobs, zoals kelner, is het moeilijk om van thuis uit te werken. Een internetabonnement kan je daarom ook moeilijk verantwoorden tegenover de fiscus. Bij managementfuncties of administratieve functies is het gemakkelijker om een dag thuis te werken. Zij zijn binnen de horeca echter sowieso in de minderheid.

Over het algemeen kan je besluiten dat het aantal toegekende extralegale voordelen in de horeca aan de lage kant zijn. Gemiddeld gezien slechts 3,18 per werknemer.

Eindejaarspremie 67%
Vergoeding woon-/ werkverkeer 49%
13de maand 44%
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 37%
Hospitalisatieverzekering 25%
Pensioenplan of groepsverzekering 21%
Gsm 20%
Laptop 14%
Bedrijfsvoertuig 14%
Onkostenvergoeding 14%
Geen van deze 10%
Internetabonnement 6%
Mogelijkheid tot thuiswerken 5%
Tablet 2%
Gemiddeld aantal extralegale voordelen 3,18
Ontdek: 9 verrassende extralegale voordelen

Gependel en vakantie

Het aantal vakantiedagen ligt gemiddeld op 22 dagen per jaar. Gemiddeld pendelen horecamedewerkers 43 minuten heen en weer naar hun werk. Die pendeltijd ligt eerder laag tegenover andere sectoren. In de horeca kiezen medewerkers er immers vaker voor om dichtbij huis te werken.

(kv) - Bron: Jobat Salarisrapport 2021

15 december 2021
  • Jobs voor horeca
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte