Het loon van...
Vorige

1 van 779

Volgende

Hoeveel verdien je in de horeca?

Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen? Wij komen het te weten.

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is leuk werken en je leert er een heleboel vaardigheden. Zoals een professionele werkhouding, prioriteiten leren stellen en omgaan met geld. Sommige studenten vinden de job zo plezierig dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken. In dit sociaal beroep met flexibele werkuren krijg je vaak de vrijheid om mee te denken.

Hoeveel verdien je?

Het gemiddeld brutomaandloon in de horecasector ligt op 2.664 euro. Dat is een stijging van 1,9% ten opzichte van het gemiddelde in 2017, toen je nog 2.614 euro/maand verdiende. Zoals in elke sector stijgen de lonen ook als werknemers anciënniteit opbouwen of doorgroeien in hun carrière. Als kaderlid verdien je meer dan als niet-kaderlid. Niet-kaderleden oefenen jobs uit zoals keukenhulp of kok, afwasser of kelner. Kaderfuncties zijn eerder leidinggevende functies, zoals geranten of een managementfunctie binnen een keten.

Wat betreft de anciënniteit mag je uitgaan van een volgende groeicurve: 

Aantal jaren dienst/ervaring Gemiddeld brutomaandloon
0-3 jaar 2.261 euro
4-10 jaar 2.495 euro
11-20 jaar 2.936 euro
+20 jaar 3.056 euro

Wie verdient meer/minder?

Helaas bestaat er ook nog steeds zoiets als een loonkloof. Tussen mannen en vrouwen enerzijds. Terwijl je als man in de horeca gemiddeld 3.132 euro per maand verdient, moet je als vrouw tevreden zijn met slechts 2.617 euro bruto per maand.

Anderzijds stellen we vast dat er ook een verschil zit in het bruto maandloon per provincie. In Vlaanderen ziet dit er als volgt uit:

Brussel 3.666 euro
Antwerpen 2.807 euro
Oost-Vlaanderen 2.688 euro
West-Vlaanderen 2.792 euro
Limburg 2.630 euro
Vlaams-Brabant 2.986 euro

Wat met extralegale voordelen?

Eindejaarspremies vormen het populairste extralegaal voordeel in de horecasector. Bijna 7 op de 10 van alle horecawerknemers zien elk jaar een eindejaarspremie op hun rekening verschijnen.

Opvallend is dat de mogelijkheid tot thuiswerk of een internetabonnement amper tot de mogelijkheden behoren, slechts 5% van de werknemers in de horeca kan dit op zijn lijstje van extralegale voordelen zetten. Daar is een logische verklaring voor. Bij vele jobs, zoals kelner, is het moeilijk om van thuis uit te werken. Een internetabonnement kan je daarom ook moeilijk verantwoorden tegenover de fiscus. Bij managementfuncties of administratieve functies is het gemakkelijker om een dag thuis te werken. Zij zijn binnen de horeca echter sowieso in de minderheid.

Over het algemeen kan je besluiten dat het aantal toegekende extralegale voordelen in de horeca aan de lage kant zijn. Gemiddeld gezien slechts 3,02 per werknemer.

Eindejaarspremie 68%
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 38%
Hospitalisatieverzekering 23%
13de maand 44%
Pensioenplan of groepsverzekering 17%
Vergoeding woon-/ werkverkeer 50%
Laptop 10%
Gsm 16%
Bedrijfsvoertuig 11%
Onkostenvergoeding 13%
Mogelijkheid tot thuiswerken 5%
Internetabonnement 5%
Tablet 2%
Geen van deze 9%
Gemiddeld aantal extralegale voordelen 3,02

Gependel en vakantie

Het aantal vakantiedagen ligt gemiddeld op 22 dagen per jaar. Gemiddeld pendelen horecamedewerkers 43 minuten heen en weer naar hun werk. Die pendeltijd ligt eerder laag tegenover andere sectoren. In de horeca kiezen medewerkers er immers vaker voor om dichtbij huis te werken.

(kv) - Bron: Jobat Salarisrapport 2020

19 juni 2020
  • Jobs voor horeca
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte