Opleidingen
Vorige

1 van 290

Volgende
Volgend artikel:

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

7 tips om werken en studeren perfect te combineren

Werken en studeren vrouw
Eerlijk is eerlijk: werken én studeren is niet voor doetjes. Je moet niet alleen je baas tevreden houden, maar ook je docent(en). Met deze zeven tips verhoog je de kans op succes!

1. Zoek de ideale opleiding (of job)

Niet élke job en niet elke studie valt te combineren. Wie in de horeca werkt, staat doorgaans tot in de late uren achter de toog, en dan wordt het wel heel moeilijk om ’s avonds naar de les te gaan. Kijk dus goed wanneer je waar verwacht wordt!

Ontdek: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

2. Breng je familie en vrienden op de hoogte

Werken en studeren, het is een pittige combo. De kans is groot dat je een avondje stappen met vrienden moet afslaan omdat je naar de les moet, of dat je een familiefeest moet skippen omdat je de dag nadien een examen hebt. Alleen al om die reden is het aangeraden om je geliefden te vertellen wat je doet. Zo creëer je begrip en kun je altijd terugvallen op anderen als het wat moeilijker gaat.

Vergeet trouwens ook je baas niet in te lichten! Wie weet betaalt het bedrijf wel een deel van je studie terug of wordt je uurrooster aangepast? Werkgevers juichen extra kennis en vaardigheden áltijd toe.

3. Zorg voor een strakke planning

Wie een job combineert met een studie heeft een pak minder vrije tijd. De uren dat je niets te doen hebt, zal je dus efficiënter moeten benutten. Maak bijvoorbeeld een weekrooster en duid aan wanneer je op het werk of in de les bent. Zo zie je meteen op welke dagen je tijd hebt om te studeren. Maar vergeet ook niet te ontspannen! Een potje padel met vrienden of een etentje met familie geeft je weer extra moed om door te zetten.

CHECK: 10 tips om jezelf nog beter te organieren

4. Richt een fijne studieplek in

Als je tussen de soep en de patatten moet studeren, is de kans klein dat je goede resultaten behaalt. Creëer daarom voor jezelf een plek waar je je gemakkelijk kunt focussen op je studie. Zo benut je je ingeplande studietijd een pak efficiënter.

5. Creëer gewoontes

Structuur en productiviteit gaan hand in hand met … routine! Als je op een zeker ritme leeft, dan kost je dat minder moeite en heb je minder stress. Stel dus prioriteiten en creëer gewoontes. Door elke dag op hetzelfde uur achter je boeken te kruipen, vermijd je uitstelgedrag.

Lees ook: Voel jezelf elke dag succesvol met deze 5 gewoontes

6. Stel doelen

Als je enige doel is om na drie of vier jaar dat diploma op zak te hebben, dan maak je het jezelf wel heel moeilijk om vol te houden. Stel daarom enkele tussentijdse doelen op. Elke target die je behaalt, houdt je gemotiveerd en … tevreden. Nog een tip: beloon jezelf ook effectief als het goed gaat. Trakteer jezelf op een concert, ga met vrienden op café of koop die sporthorloge die je al zo lang wilt.

Extra: Je hebt doelen nodig om gelukkig te zijn

7. Leer van anderen

Je bent zeker niet de enige die een job combineert met een studie. Hoor eens bij je collega’s, vrienden of buren en deel ervaringen. Misschien kregen zij wel een onkostenvergoeding of mochten zij tijdens de kantooruren studeren? De ervaringen van anderen kunnen van onschatbare waarde zijn.

(dt/em) - Bron: Careeraddict

6 juli 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  2. 6 Hoeveel verdien je in het onderwijs?
  3. 2 Klaar voor je eerste job!
  4. 7 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  5. 3 De 20 meest gevraagde jobs in chemie en farma
  6. 8 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  7. 4 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 In 4 stappen naar een perfect CV
  10. 10 Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten