Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 861

Volgende
Volgend artikel:

De vraag naar nieuwe AI-jobs is groot

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

Welke studierichtingen doen het goed? In 5 stappen naar jouw droomjob

De studierichting naar je droomjob?
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.

Lindsey Marin, stafmedewerker monitoring bij VDAB en medeauteur van het schoolverlatersrapport van VDAB, is goed geplaatst om tips te geven. Ze geeft regelmatig presentaties aan jongeren over studiekeuzes en weet goed wat er speelt inzake studies en jobs. Hoe geraak je aan een goede job?

1. Haal een diploma

Onderschat ook anno 2021 nooit de waarde van een diploma. “Het is jouw toegangsticket tot de arbeidsmarkt”, benadrukt Lindsey Marin. Ze haalt twee cijfers aan die het helemaal zeggen: van wie zonder (secundair) diploma op de arbeidsmarkt komt, zit 30 procent een jaar later nog zonder werk. Met een hoger diploma is dat slechts 3 procent.

Jongeren zonder diploma zijn ook de eerste ‘conjunctuur-slachtoffers’. “Bij een crisis zijn ze vaak de eersten die moeten vertrekken. En als de economie weer aantrekt, blijken ze vaak de laatsten die worden aangeworven”, benadrukt Marin.

Waarom is dat diploma zo belangrijk? “Voor een werkgever is dat vaak het enige houvast. Want als starter heb je geen werkervaring, los van relevante sociale activiteiten bij bijvoorbeeld een jeugdbeweging”, vertelt ze. “Voor een werkgever geldt het als het bewijs dat je al iets gepresteerd hebt.”

2. Haal een hoger diploma (in techniek)

Ook bij technische en beroepsopleidingen blijkt voortstuderen – onder de vorm van een zevende specialisatiejaar – zijn vruchten af te werpen. “Bijvoorbeeld bij technische richtingen op zes jaar zit gemiddeld 10 procent na een jaar zonder werk, maar na een zevende jaar halveert dat percentage naar 5 procent”, stelt ze.

Dat komt omdat je je verder specialiseert in een vak én meer werkervaring opdoet. Weet ook dat technische beroepen steevast prominent op de lijst van knelpuntberoepen blijven staan.

Lees ook: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

3. Wees een meisje

Dat zeggen we natuurlijk met een knipoog, maar meisjes doen het gemiddeld beter als ze de school verlaten: slechts 7 procent zit na een jaar nog zonder werk, bij de jongens is dat 11 procent. De meeste vroegtijdige schoolverlaters of de meeste schoolverlaters zonder diploma zijn jongens. Anderzijds volgen in verhouding ook meer meisjes hoger onderwijs. “Denk ook aan werken in de zorg. Dat is een sector die veel mensen nodig heeft en daar kiezen vooral vrouwen voor. Het zijn net deze opleidingen die goed uitstromen”, geeft Marin aan. “Ook daar speelt overigens de meerwaarde van zo’n zevende specialisatiejaar voor richtingen zoals thuis- of bejaardenzorg.”

Lindsey Marin

Maar als jongens een diploma behalen, doen ze het zeker ook goed. “Heel veel jongens kiezen voor een STEM-richting (acroniem voor Science, Technology, Engineering en Mathematics, nvdr.) waar ook veel vraag naar is op de arbeidsmarkt. Denk aan STEM-richtingen in ICT, mechanica of elektriciteit, wat typisch ‘mannelijke’ richtingen zijn. Meisjes kiezen ook voor STEM, maar ze kiezen anders. “Denk aan biologie, laboratoriumtechnologie, interieurarchitectuur of ingenieurs bouwkunde.”

4. Haal een hoger diploma (op unief of hogeschool)

Een diploma aan de universiteit en hogeschool is gemiddeld bekeken een (erg) goede investering. Van de jongeren die op de arbeidsmarkt verschenen met een diploma van het niveau master of professionele bachelor, is ongeveer 3 procent een jaar later werkloos.

Natuurlijk verschillen die diploma’s onderling van elkaar qua kansen op de arbeidsmarkt. “Naast de STEM-richtingen doen ook andere diploma’s het goed op de arbeidsmarkt. Ik denk bij de masters bijvoorbeeld aan economie, handelswetenschappen en rechten, richtingen met een ruime inzetbaarheid. En bij de bachelors aan handelswetenschappen, bedrijfskunde en gezondheidszorg.”

Lees ook: Beste investering ooit als jongere: een hoger diploma

5. Volg je hart

Weet dat studeren niet stopt aan de schoolpoort. “Een diploma is erg belangrijk, maar ook tijdens je loopbaan moet je bijblijven in kennis en competenties, meer en meer overigens”, stelt Marin. Misschien wel de belangrijkste raad die Lindsey Marin meegeeft aan jonge mensen, is de keuze met het hart. “Velen vinden wel een richting die aansluit bij de arbeidsmarkt en hun eigen interesse. Studeer vooral voor iets wat je graag doet.”

Young Graduates e-gids: Klaar voor je eerste job!
Infographic pas afgestudeerden diploma's

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine - Meer info: VDAB Schoolverlatersrapport

22 februari 2021
Anderen bekeken ook