Diploma's
Vorige

1 van 146

Volgende
Volgend artikel:

Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?

5 tips bij het kiezen van je studie

Meisje studie kiezen
De wereld van de hogere studies is heel boeiend, maar een beslissing nemen is niet altijd makkelijk. Sommigen weten al van kleins af aan dat ze astronaut of chirurg willen worden, anderen hebben geen flauw benul. En dat is oké. Om je zoektocht wat makkelijker te maken: 5 tips!

Het nieuwe academiejaar is in zicht. Twijfel je nog over je studiekeuze? Dat is niet zo gek, want het is ongetwijfeld een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen in je leven. Je engageert je niet alleen voor drie tot vijf jaar aan een hogeschool of universiteit, maar ook voor je verdere leven. Want de kans is groot dat je na je studies een job zoekt die in lijn ligt met je studies. Wil je meteen de juiste keuze maken? Dan kunnen deze vijf tips je daar zeker bij helpen.

1. Wie ben ik?

Het antwoord op die vraag is niet zo makkelijk. Op de schoolbanken ben je misschien helemaal anders dan in de jeugdbeweging. Kijk daarom naar de dingen die je écht leuk vindt en waar je goed in bent. Het zijn vaak de vakken en onderwerpen die je echt liggen, die het makkelijkst te studeren zijn. Volg je de politiek op de voet of spendeer je al je vrije tijd in de tuin? Dan ligt je toekomst daar misschien ergens.

Ontdek: 9 manieren om te achterhalen wat je wil doen met je leven

2. Buikgevoel, of niet?

Je hart vertelt je één ding, maar wat als je wéét dat de kans klein is dat je later een steengoede acteur of zangeres wordt? Soms moet je kiezen tussen wat je buikgevoel zegt, en wat je verstand je vertelt. Wil je later veel geld verdienen en zeker zijn van een job? Sommige studiekeuzes zijn jobzekerder dan anderen. Maar onthoud: een goedbetaalde baan waarin je niet gelukkig bent, brengt heel wat stress met zich mee. Is het dat waard?

CHECK: Met welke studiekeuze ben je jobzeker?

3. Is het doenbaar?

Je kent intussen je talenten en je interesses, maar vergeet niet te kijken naar de haalbaarheid. Als je bijvoorbeeld Economie – Moderne talen gestudeerd hebt en je kiest daarna voor een puur wetenschappelijke studierichting, dan sta je meestal wat achter op je medestudenten. Dan wordt het zwaar om in wiskunde, fysica en chemie bij te benen. Maar het is zeker niet onmogelijk, laat dat gezegd zijn. Misschien kun je te rade gaan bij enkele leerkrachten? Zij hebben doorgaans een goed beeld van je capaciteiten.

Extra: Wat zijn jouw capaciteiten?

4. Kijk en vergelijk

Wil je de medische of eerder de maatschappelijke sector in? Prima! Maar staar je niet blind op de meest logische of populairste richtingen. Een tandarts en een dermatoloog, of een maatschappelijk werker en een opvoeder zijn twee totaal verschillende beroepen. Kijk daarom goed naar de vakken die bij elke opleiding horen, pik eens een les mee en praat met mensen die intussen zijn afgestudeerd.

Welke studierichtingen doen het goed? In 5 stappen naar jouw droomjob

5. Toekomstperspectief

Een opleiding bereidt je voor op wat daarna volgt, maar het is pas als je op de werkvloer staat, dat je écht weet wat een bepaalde functie inhoudt. Misschien kun je eens een dagje meelopen in een bedrijf waar je later hoopt te werken? Snuif de sfeer op, kijk wat een werkdag precies inhoudt … Zo achterhaal je de leuke én minder leuke aspecten van een job. Ga je met een goed gevoel naar huis? Dan ben je waarschijnlijk klaar om die verdomd moeilijke knoop eindelijk door te hakken.

(dt/em) - Bron: Intermediair

19 juli 2021
Anderen bekeken ook