Diploma's
Vorige

1 van 145

Volgende

Beste investering ooit als jongere: een hoger diploma

een hoger diploma
7 op 100 meisjes en 11 op 100 jongens is na één jaar nog op zoek naar werk.
Van wie twee jaar geleden afstudeerde, zit een kleine 9 procent een jaar later nog zonder werk. Maar hoe kun je als pas afgestudeerde het vlotst doorstromen naar je eerste job?

In 2018 verlieten 70.606 jongeren in Vlaanderen de school. Eén jaar later is 8,9 procent van deze schoolverlaters nog op zoek naar werk. Dat blijkt allemaal uit het schoolverlatersrapport van VDAB, waarvan de nieuwste editie net uit is.

Meisjes doen het beter dan jongens. Zeven op de honderd meisjes zijn na één jaar nog op zoek naar werk. Bij de jongens is dat elf op honderd. West-Vlaanderen is de beste provincie, met slechtst 7,5 procent werkzoekenden een jaar later.

Voor de goede zaak

Jongeren uit BSO- en TSO-richtingen die een zevende specialisatiejaar doen, vinden doorgaans gemakkelijker een job. In BSO is 15 procent van de schoolverlaters die na zes jaar afstuderen werkzoekend. Bij degenen die een zevende jaar erbij doen, daalt dat naar 9 procent. In TSO gaat dat van 10 procent naar 5 procent.

Het rapport toont toch ook dat studierichtingen in het hoger onderwijs sterk aansluiten op de arbeidsmarkt. In Vlaanderen is na één jaar slechts 3 procent van de jongeren met een diploma hoger onderwijs werkzoekend, terwijl dit bij de jongeren die zonder kwalificatie op de arbeidsmarkt komen 30 procent bedraagt.

Of zoals professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) het in volle blokperiode omschreef: “Studenten die nu zitten te puffen boven de boeken doen het echt wel voor de goede zaak. Weinig investeringen zijn beter dan een diploma hoger onderwijs.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

13 juli 2020
Anderen bekeken ook