Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 879

Volgende
Volgend artikel:

Is werken in de zorg iets voor jou?

Hoe ontdekken wat voor werk je precies wil?

Man probeert te ontdekken welk werk hij wil
Heb je nood aan een nieuwe professionele uitdaging maar heb je geen flauw idee welke job bij jou zou passen? Dan is het hoog tijd voor zelfreflectie en een actieplan!

Groene overkant

Soms lijkt het gras op werkvlak groener aan de overkant. Wie niet meer tevreden is met z’n huidige jobfunctie of werksituatie kan op zoek gaan naar een andere professionele uitdaging. Vooraleer je die nieuwe uitdaging aangaat, is het wel handig om te weten wat voor werk je nu écht wil. Het uitgebreide aanbod op de vacaturemarkt mag je dan wel keuzestress geven, zelfreflectie en een doordacht actieplan zorgen ervoor dat jij die ene job vindt die écht bij je past.

Zelfreflectie

Met wat geluk heb je al een job waarin je je goed voelt, maar soms “rol” je ook gewoon in een bepaalde job of carrière. Een ondoordachte studiekeuze, bepaalde verwachtingen van je omgeving, een eerste job of sector waarin je bent blijven hangen of gewoon niet weten wat je wil… Het kan ervoor zorgen dat je nu nood hebt aan een carrièreswitch.

Om te ontdekken wat je echt wil, moet je je huidige werksituatie en je persoonlijkheid grondig analyseren. Waarom doe je de job die je nu doet? Ben je hiervoor echt gemotiveerd of zijn er andere redenen? Past die job wel bij je persoonlijkheid of levensstijl en maakt het jou gelukkig? Bij die zelfreflectie is het vooral belangrijk dat je luistert naar je gevoel.

Innerlijk interview

Een efficiënte manier van werken is het zelfinterview. Hierbij stel je jezelf enkele persoonlijke vragen met betrekking tot je werk.

 1. Werk je graag fysiek met je handen of liever op een kantoor?
 2. Hou je van sociale contacten of ben je eerder introvert?
 3. Ben je graag onderweg of werk je liever op een vaste werkplek?
 4. Ben je een ochtendmens, avondmens of een nachtmens?
 5. Ben je commercieel ingesteld of meer uitvoerend?
 6. Werk je graag flexibel en zelfstandig of liever gestructureerd met vaste werkuren?
 7. Hou je van multitasken of leg je graag de focus op een bepaalde taak?
 8. Werk je graag op je eigen tempo of kick je op deadlines?
 9. Heb je nood aan collega’s of werk je liever op je eentje?
 10. Vind je een goed loon belangrijk of is een goede werk-privébalans jou meer waard?
 11. Wat wou je als kind worden en welke job doe je nu?

Vergelijk de antwoorden met je huidige werksituatie. Jouw eerlijke antwoorden kunnen voor verhelderende inzichten zorgen.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Actieplan

Ben je er toch nog niet helemaal uit? Deze online test kan jou alvast op de goede weg zetten. Laat je desnoods informeren en inspireren door de beroepenfilms van VDAB of bekijk de lijst met knelpuntberoepen in Vlaanderen. Misschien ontdek je daar de job van je dromen? Kies vooral iets wat je oprecht leuk vindt!

Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt welke job echt bij je past, is het tijd voor een actieplan. Verdiep je in de jobfunctie en verfijn de vaardigheden die je hiervoor nodig hebt. Volg desnoods bijkomende opleidingen en informeer je goed over het beroep. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die jouw droomjob al uitoefent? Laat weten aan je netwerk dat je op zoek bent naar die nieuwe uitdaging. Netwerken werkt!

Lees ook: 7 do’s en don’ts in je zoektocht naar een job

Laat je niet afschrikken door je gebrek aan ervaring. Werkgevers geven vooral de voorkeur aan enthousiaste en gemotiveerde sollicitanten waar ze een klik mee hebben. Ga ervoor, geloof in jezelf en denk positief. Succes!

Waar wacht je nog op? Start de zoektocht naar een job die bij jou past!

(mr)

12 april 2021
Anderen bekeken ook