Ouderschap
Vorige

1 van 99

Volgende

Mag mijn werkgever ouderschapsverlof weigeren?

Ik wil graag ouderschapsverlof nemen maar mijn werkgever ziet dat niet zitten. Is hij verplicht om me het verlof toe te staan?
#

Jouw werkgever is verplicht jou het verlof toe te staan. Hij heeft enkel het recht om je verlof met maximaal 6 maanden uit te stellen indien hij gerechtvaardigde redenen kan voorleggen die verband houden met de werking van zijn onderneming. Natuurlijk moet je als werknemer ook de regels van het ouderschapsverlof respecteren.

In de privésector heeft iedereen het recht om ouderschapsverlof op te nemen vanaf de geboorte van zijn kind tot het de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Werknemers hebben het recht om hun arbeidsovereenkomst gedurende 4 maanden volledig te schorsen. Voltijdse werknemers kunnen ook gedurende 8 maanden halftijds gaan werken ofwel gedurende 20 maanden hun arbeidsduur met één vijfde verminderen. Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet de werknemer in de 15 maanden voorafgaand aan zijn aanvraag wel 12 maanden in dienst zijn geweest van zijn werkgever.

Het ouderschapsverlof moet ten minste 2 maanden en ten hoogste 3 maanden op voorhand schriftelijk aangevraagd worden bij de werkgever. In deze aanvraag moet de begin- en einddatum van het ouderschapsverlof vermeld worden en de manier waarop het ouderschapsverlof zal opgenomen worden. Een bewijs van de geboorte van het kind moet aan de werkgever bezorgd worden.

”in 3 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook