Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Wanneer kan ik ouderschapsverlof opnemen?

Wanneer ouderschapsverlof opnemen
Je hebt als werknemer recht op verlof vanaf de geboorte van je kind en uiterlijk voordat je kind 12 jaar wordt. Concreet betekent dit dat het ouderschapsverlof moet starten vóór de twaalfde verjaardag van je kind.

Maar het is niet zo dat je je ouderschapsverlof volledig moet opnemen voor die bewuste dag. Als je je ouderschapsverlof in verschillende periodes opsplitst, moet je ervoor zorgen dat de laatste periode begint voor je kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Deze leeftijdsgrens kan wel overschreden worden in geval van uitstel van het ouderschapsverlof door de werkgever.

Ook bij adoptie is er een recht op ouderschapsverlof dat ontstaat vanaf het moment dat je kindje ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente. Dit recht vervalt eens je kind 12 jaar geworden is.

Extra: Hoelang duurt het ouderschapsverlof?

Als je kind een fysieke of mentale ongeschiktheid heeft van minstens 66% of aan een aandoening lijdt waarvoor minstens 4 punten worden toegekend in de eerste pijler van de medisch-sociale schaal of minstens 9 punten in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal samen, dan ligt de leeftijdsgrens vast op 21 jaar. Dit is in het kader van de reglementering op kinderbijslag.

Lees ook: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

(lm) - Bronnen: ACLVB / Parentia

3 april 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook