Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Ouderschapsverlof piekt tijdens zomervakantie

Mama’s en papa’s die kinderen jonger dan 12 jaar hebben, nemen tijdens de zomervakantie hun ouderschapsverlof in één keer op om een hele maand vakantie te hebben met hun kroost. Concreet gaat het om meer dan 6 op de 1.000 werknemers in België die in juli en augustus een maand afwezig blijven van het werk omwille van de kinderen. Dat is best veel.

Het gaat vooral om werknemers tussen 30-39 jaar en 40-49 jaar die hun ouderschapsverlof gebruiken om de lange periode zonder school te overbruggen, zo berekende hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van cijfers uit 2018. Acerta vermoedt dat de versoepeling van de regels voor ouderschapsverlof de volgende jaren tijdens de zomervakantie tot minder afwezigheid op de werkvloer zal leiden, omdat ouders hun ouderschapsverlof beter zullen kunnen spreiden.

Ouderschapsverlof in juli en augustus

0,66% van alle werknemers neemt speciaal voor de maanden juli en/of augustus een maand (meer dan 19 werkdagen) ouderschapsverlof. Als je weet dat niet iedereen ouderschapsverlof kan nemen – wie geen kinderen heeft jonger dan 12 valt al af – dan is meer dan 6 op de 1.000 werknemers die een volledige maand van het werk afwezig blijven, best veel.

Werknemers met ouderschapsverlof per maand 2018

Figuur 1: tijdskrediet en ouderschapsverlof > 19 dagen, alle maanden, alle werknemers – cijfers Acerta 2018

“Het zijn vooral werknemers uit de leeftijdscategorieën 30-39 jaar en 40-49 jaar - de leeftijd waarop kan worden verwacht dat mensen jongere, schoolgaande kinderen hebben - die op het werk een maand moeten worden gemist,” verduidelijkt Dirk Vanderhoydonck, Director Acerta Consult.

Verdeling ouderschapsverlof: 2/3e mama’s, 1/3e papa’s

8 op de 1.000 vrouwen en net geen 5 op de 1.000 mannen neemt in de zomervakantie een maand ouderschapsverlof. Mama’s nemen dus vaker dan de papa’s tegelijk met de kinderen vakantie. Uiteraard kan ook in eenzelfde gezin elk van de ouders een maand voor zijn rekening nemen, de zomervakantie duurt immers twee maanden, er moet sowieso worden gepuzzeld.

Ouderschapsverlof juli-augustus 2018

Figuur 2: ouderschapsverlof juli-augustus – Acerta 2018

Nu flexibelere verlofregels, straks hogere pieken?

Ouderschapsverlof onderging in mei 2019 een verdere flexibilisering, die ervoor zou kunnen zorgen dat ouders hun ouderschapsverlof anders wensen in te delen.

Ouderschapsverlof kan voortaan (voor aanvragen vanaf 1 juni) immers voor kortere periodes worden aangevraagd, mits de werkgever daarmee akkoord gaat: voltijds ouderschapsverlof gaat van minimaal een maand naar minimaal een week, halftijds ouderschapsverlof gaat van minimaal twee maanden naar minimaal één maand (en naast 1/5 is voortaan ook 1/10 mogelijk).

Nieuw ouderschapsverlof, meer ruimte voor betere afspraken

De nieuwe flexibilisering maakt het voor ouders gemakkelijker om zelf het ritme van de schoolvakanties te volgen, met bijvoorbeeld een week herfst- of een week kerstvakantie.

“Het is wel zaak om daarrond goede afspraken te maken. Want de nieuwe flexibele versie van ouderschapsverlof is een aanbod, geen recht. Ze geeft werkgevers en werknemers meer ruimte om te onderhandelen, meer niet,” waarschuwt Dirk Vanderhoydonck. “De uitdaging om als verantwoordelijke partners tot een goede balans privé-werk te komen, ligt bij de betrokkenen. Als dat lukt is straks het nieuwe ouderschapsverlof voor iedereen een goede zaak.”

(sdc) - Bron: Acerta

13 augustus 2019
Anderen bekeken ook