Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Ouderschapsverlof kan soepeler worden opgenomen

Vader met zijn kind
Werknemers kunnen ouderschapsverlof vrijer opnemen over een langere periode.
Om tot een betere balans tussen privé- en beroepsleven te komen, kunnen werknemers ouderschapsverlof soepeler opnemen. Het is vanaf nu mogelijk om af te wijken van een altijd identieke werkweek.

Voordien konden werknemers één dag per week afwezig zijn bij 4/5de ouderschapsverlof of 2,5 dagen per week voor wie halftijds werkt.

Soepeler ouderschapsverlof

Werknemers kunnen nu hun ouderschapsverlof vrijer opnemen over een langere periode. Ze kunnen afwijken van de altijd identieke werkweek. “Een werknemer moet bijvoorbeeld niet elke maand halftijds werken, maar kan een maand voltijds werken en de volgende maand niet werken. Voor zover de vermindering van de arbeidsprestaties over een periode van een of meerdere maanden gemiddeld overeenstemt met een halftijdse arbeidsregeling of een vermindering met 1/5de”, vertelt Els Vanderhaegen, Legal Manager van Securex.

De verschillende mogelijkheden

Er bestaan intussen verschillende keuzemogelijkheden in verband met ouderschapsverlof, je kan namelijk een aanvraag doen bij je werkgever voor opname van:
  • Voltijds ouderschapsverlof, waarbij een volledige schorsing van het arbeidscontract gebeurt.
  • Een vermindering van tewerkstelling tot een halftijdse betrekking.
  • Een vermindering met 1/5e, wat in de praktijk vaak resulteert in een werknemer die een volledige dag per week afwezig is en tijdelijk 4/5e gaat werken.
  • Of, en dat is een nieuwere optie, een vermindering van tewerkstelling met 1/10de, voor werknemers die voltijds werken, in overeenstemming met de werkgever. Concreet betekent dit dat ze een halve dag per week afwezig kunnen zijn, of om de twee weken één volledige dag.

“Zo kunnen werknemers tot een betere balans tussen privé- en beroepsleven komen. Ook voor de werkgever zou het nieuwe systeem voordelig zijn: hij kan afspraken maken met zijn werknemer zodat die werkt op de tijdstippen die hem het meest aangewezen lijken.”

Palliatieve zorgen

Ook de andere zogenaamde “thematische verloven” zoals palliatieve verzorging en verlof bij ernstige ziekte van een gezins- of familielid, zullen soepeler opgenomen kunnen worden.

Verlof voor palliatieve zorgen kan in 3 verschillende vormen worden opgenomen:

  • fulltime
  • halftijds
  • vermindering met 1/5de

Nieuw is dat de werknemer er in overleg met zijn werkgever voor kan kiezen om de vermindering van zijn arbeidsprestaties over een periode van een maand te spreiden.

Ook hier zal het enkel mogelijk zijn op voorwaarde dat het gemiddelde van de verminderde arbeidsprestaties overeenstemt met de toegestane vermindering van de arbeidsprestaties (vermindering tot een halftijdse arbeidsregeling of met 1/5de).

Akkoord van de werkgever

Het akkoord van de werkgever is noodzakelijk voor de versoepelingen, niet enkel over het principe van de verdeling maar ook over de manier waarop de dagen zullen worden verdeeld.

(mr) 

7 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook