Ouderschap
Vorige

1 van 103

Volgende

Krijg ik een uitkering tijdens mijn moederschapsverlof?

7 augustus 2019
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.

De eerste 30 dagen krijg je als werkneemster 82 procent van je werkelijke loon van het ziekenfonds. Vanaf de 31ste dag van het moederschapsverlof krijg je 75 procent van het begrensde loon (maximum 101,21 euro per dag).

Een uitkeringsgerechtigde werkloze ontvangt de eerste 30 dagen haar basisuitkering plus een verhoging van 19,5 procent van het begrensde loon. Vanaf de 31ste dag ontvangt ze de basisuitkering plus 15 procent van het begrensde loon.

Vrouwelijke zelfstandigen en helpende echtgenoten hebben recht op een vergoeding van 1.924,06 euro per maand. Ambtenaren ontvangen hun volledige loon gedurende de periode van het moederschapsverlof.

Om je uitkering te krijgen, moet je je ziekenfonds tijdig verwittigen.

Wordt mijn uitkering belast?

Deze uitkering wordt niet belast zoals een gewoon loon. Er wordt enkel een forfaitair percentage van 11,11 procent bedrijfsvoorheffing ingehouden. In de praktijk betekent dit dat je tijdens je moederschapsverlof netto ongeveer zoveel overhoudt als wanneer je gewoon gaat werken. Denk eraan in je volgende belastingaangifte de ontvangen moederschapsuitkering aan te geven als een vervangingsinkomen en niet als loon.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook