Moederschapsverlof: hoe zit dat precies? (FAQ)
Je gaat of bent bevallen, proficiat! Dan heb je recht op moederschapsverlof. Op al jouw vragen geven wij met plezier een antwoord in deze FAQ.
Ouderschapsverlof geeft je het recht om verlof te nemen voor de opvoeding van je kind(eren). Wil je weten of jij er recht op hebt? Of wil je weten op welke uitkering je recht hebt wanneer je ouderschapsverlof neemt?
Wat is het verschil tussen moederschapsverlof en vaderschapsverlof? En wat met het zwangerschapsverlof? Heb je al gehoord van borstvoedingsverlof? Ben je als aanstaande mama (of papa) beter beschermd tegen ontslag? Hoe vind je met een kind in huis de beste balans tussen je werk en privé? Al deze en nog veel meer informatie vind je hieronder...
Je gaat of bent bevallen, proficiat! Dan heb je recht op moederschapsverlof. Op al jouw vragen geven wij met plezier een antwoord in deze FAQ.
Je bent zwanger? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dit allemaal voor je werk? We beantwoorden al jouw vragen in deze FAQ.
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
De eerste drie dagen betaalt je werkgever je volledige loon gewoon door. De volgende twaalf dagen vergoedt het ziekenfonds je.
Sinds 1 januari 2021 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 15 werkdagen geboorteverlof.
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening).
Ontslagen worden na de geboorte van je kleine is een nachtmerrie. Gelukkig zijn vaders en meeouders die geboorteverlof opnemen beschermd tegen ontslag.
Ouderschapsverlof geeft je het recht om verlof te nemen voor de opvoeding van je kind(eren).
Mijn vrouw heeft bij de geboorte van ons dochtertje zes maanden ouderschapsverlof genomen. Heb ik als vader dan ook nog recht op ouderschapsverlof?
Het ouderschapsverlof duurt vier maanden. Dit kan je op verschillende manieren opsplitsen.
Eén derde van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen, zijn mannen. In verhouding kiezen vooral oudere vaders voor dit verlofstelsel.
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het borstvoedingsverlof tot doel heeft om voor een pasgeboren kind te zorgen. Maar ... ook als man?
Ik werk 's avonds, in shifts of heb 's avonds overuren te doen; mag dat wanneer ik op mijn laatste acht weken van mijn zwangerschap ben?
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.
Je moet minstens één week opnemen voor de bevalling, namelijk de laatste week voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.
Je hebt recht op verlof vanaf de geboorte en uiterlijk voordat je kind 12 jaar wordt. Het ouderschapsverlof moet dus starten vóór de 12de verjaardag van je kind.
Laat je werkgever minstens 2 maanden op voorhand weten dat je borstvoedingspauzes wil nemen. Doe dit met een aangetekende brief of vraag een ontvangstbewijs.