Studentenjob Vorige

1 van 66

Volgende

Verlies ik mijn kinderbijslag als ik als jobstudent werk?

Een studentenjob heeft (meestal) geen invloed op de kinderbijslag.

5 augustus 2019

Delen

Verlies je kinderbijslag als je een vakantiejob doet?

Jonger dan 18

Het recht op kinderbijslag blijft sowieso behouden voor jobstudenten die nog op de middelbare school zitten of nog geen 18 jaar zijn. Tot 31 augustus van het jaar dat je 18 wordt, blijf je kinderbijslag krijgen, ongeacht het aantal gepresteerde uren als jobstudent.

Oudere jobstudenten

Maar ook voor oudere jobstudenten is er slechts zelden een probleem. Tijdens de zomermaanden juli, augustus en september mag een jobstudent onbeperkt werken zonder zijn recht op kinderbijslag te verliezen. Behalve als de jobstudent in september z’n studies niet meer hervat (doordat hij afgestudeerd is of stopt met studeren): dan mag hij in de 3 zomermaanden maximaal 240 uur werken.

Tijdens het academiejaar - van oktober tot juni - mag de student sowieso maximaal 240 uur per kwartaal werken. Een student die tijdens een kwartaal de 240-urengrens overschrijdt, verliest zijn of haar kinderbijslag voor dat volledige kwartaal.

Vroeger was het zo dat als de kinderbijslag in het tweede kwartaal werd geschorst, die sowieso ook wegviel in het derde kwartaal. Sinds 1 januari 2012 zal de student die het recht op kinderbijslag heeft verloren voor het tweede kwartaal, dat recht niet meer verliezen voor het volgende kwartaal (de grote vakantie). Hij mag dan tijdens de zomermaanden een onbeperkt aantal uren werken, tenzij hij in september z’n studies niet meer hervat (doordat hij afgestudeerd is of stopt met studeren), dan geldt de grens van 240 uur.

Ben je een schoolverlater?

Dan mag je tijdens je laatste zomervakantie maximaal 240 uur werken als je je kinderbijslag wil behouden tijdens je wachttijd. Bovendien mag je niet meer dan 520,08 euro bruto per maand verdienen.

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?