Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende

Verlies ik mijn kinderbijslag als ik als jobstudent werk?

Je bent jong en je wilt wat. Een studentenjob, bijvoorbeeld. Strak plan, want zo verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op kinderbijslag wanneer je werkt?

Onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag of niet?

Tijdens de zesde staatshervorming werd de kinderbijslag geregionaliseerd. Wat concreet betekent dat de regeling voortaan verschilt per regio. Voor Vlaanderen is sinds 2019 ‘het groeipakket’ van toepassing. In principe spreken we dus niet meer over ‘kinderbijslag’, maar in de volksmond wordt deze benaming wel nog altijd gebruikt.

Jongeren onder de 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag. En dat tot 31 augustus van het jaar waarin ze de volwassen leeftijd bereiken. Ben je minderjarig en klus je bij? Dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

Meerderjarige jobstudenten: 475 uren per jaar

Je bent 18 jaar of ouder? Ook dan kan je nog tot je 25e verjaardag kinderbijslag ontvangen, zelfs wanneer je aan de slag bent als jobstudent. Er gelden wel enkele voorwaarden.

Zo’n eerste werkervaring leert je de echte waarde van geld kennen. Hoeveel je als student verdient, speelt echter geen rol voor de kinderbijslag. Het aantal uren dat je werkt is belangrijker: als meerderjarige student krijg je jaarlijks 475 uren om te werken via een studentenovereenkomst tegen verminderde sociale bijdragen.

Wat als ik meer uren presteer?

Heb je deze 475 uren opgesoupeerd? In dat geval mag je nog 80 extra uren presteren per maand, via een andere tewerkstelling (geen studentenjob). Hiervoor betaal je de normale sociale bijdragen als werknemer, je houdt dan netto minder over dan bij een studentenjob. Maar je behoudt wél je kindergeld. Ook hier heeft de hoogte van je inkomen geen invloed op het groeipakket.

Werk je meer dan die 80 uren per maand, dan verlies je je recht op kinderbijslag voor die maand. Houd er ook rekening mee dat wanneer je te veel verdient:

  • je zelf belastingen zal moeten betalen;
  • je niet meer ‘ten laste’ bent van je ouders en ook zij meer belastingen zullen moeten betalen.

Hoe zit het met schoolverlaters?

Je hebt je studies beëindigd en bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? Als je voor je 25e verjaardag afstudeert, heb je nog recht op het groeipakket gedurende twaalf maanden vanaf het moment dat je je diploma behaald hebt.

Bijzondere situaties

Als jongere zal je geen groeipakket meer ontvangen wanneer je zelfstandige bent en bijdragen betaalt als zelfstandige in hoofdberoep. In sommige gevallen zal je ook geen groeipakket krijgen als je een sociale uitkering ontvangt.

(mr)

8 januari 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook