Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Hoe studentenjobs verstandig op je cv zetten? 4 tips

Mag een jobstudent overuren maken?

5 augustus 2019
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.

Studenten ouder dan 18 jaar vallen in dat geval onder de regels van toepassing op de gewone werknemers. Voor overuren word je extra betaald: 50 % extra voor overuren op gewone werkdagen (van maandag tot en met zaterdag) en 100 % extra voor overuren op zon- en feestdagen.

Mag een jobstudent ’s nachts werken?

Nachtarbeid is werk dat verricht wordt tussen 20 uur en 6 uur. Nachtarbeid is in principe verboden, maar er bestaat een lange lijst van uitzonderingen naargelang de sector of de aard van het werk dat je uitvoert (bijvoorbeeld horeca, ploegenarbeid …). Als je jonger dan 18 bent, is nachtarbeid nog strenger gereglementeerd. Je kunt maar in een beperkt aantal gevallen nog tewerkgesteld worden na 20 uur. Er moet in elk geval minstens 11 of 12 uur (als je jonger bent dan 18) rusttijd worden gegarandeerd voordat je opnieuw aan het werk gaat.

Mag een jobstudent op zondag werken?

Werken op zondag of op een betaalde feestdag is in principe verboden, maar er bestaan talrijke uitzonderingen (horeca, kleinhandel, toeristische centra, bepaalde zondagen van het jaar …). Als je jonger dan 18 jaar bent, heb je recht op een bijkomende rustdag, onmiddellijk volgend of voorafgaand aan een zondag. Afwijkingen zijn mogelijk in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij een onvoorziene noodzakelijkheid), wanneer dit gemeld wordt aan de sociale inspectie. Zelfs in geval van afwijking mag je als 18-jarige niet meer dan 1 zondag op 2 werken, behalve met voorafgaande toelating van de arbeidsinspecteur.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17779 andere jobs