Het loon van een fitnesscoach student-ondernemer: 1.000 euro bruto
We vroegen aan Hannah Quintyn (24) uit Gent hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Eerst en vooral: een studentenovereenkomst kan enkel worden afgesloten door studenten. Het begrip student is niet door de wetgever gedefinieerd. Toch mag het ruim geïnterpreteerd worden. Niet alleen studenten die dagonderwijs volgen komen in aanmerking, maar ook vrije leerlingen en zij die examens voorbereiden voor de centrale examencommissie.
Toch kan niet elke student zomaar een studentenovereenkomst afsluiten. Het gaat enkel om studenten die een bepaalde leeftijd bereikt hebben:
Dit betekent dus dat je in volgende gevallen géén studentenovereenkomst mag afsluiten:
Extra: Hoe beëindig je een studentenovereenkomst?
Als algemeen principe geldt dat een jobstudent aanspraak maakt op hetzelfde loon als andere werknemers in de onderneming die tot dezelfde categorie behoren, rekening houdend met de beroepskwalificatie en leeftijd.
Het GMMI bedraagt 1.806,16 euro voor werknemers van 18 jaar en ouder die werden aangeworven met een gewone arbeidsovereenkomst (sinds 1 april 2022).
Voor jonge werknemers onder de 18 jaar die via een arbeidsovereenkomst tewerkgesteld zijn, of jobstudenten die tussen 16 en 20 jaar oud zijn, wordt het GMMI niet in een bedrag uitgedrukt, maar in een percentage. Dat percentage is degressief, dus hoe jonger je bent, hoe lager het percentage.
Wat de deeltijdse werknemers betreft, voorziet de CAO 35 in een gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen dat wordt berekend naar rata van hun arbeidsduur in de onderneming en van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen van de voltijdse werknemers.
Lees ook: Hoeveel kan en mag een student verdienen?
Vroeger mochten studenten slechts 50 dagen werken in een fiscaal gunstig statuut. Of je toen 3 uur of 8 uur werkte, maakte niet uit: het werd als een volledige werkdag beschouwd. Sinds begin 2017 wordt er met uren gerekend en is het – fiscaal gunstige – maximum 475 uur.
Ontdek: Hoelang mag je als jobstudent werken?
Sinds 1 juli 2017 kunnen ook de 10.000 Vlaamse studenten met een leercontract een vakantiejob doen tegen fiscaal gunstige voorwaarden. Voor studenten die in een opleidingssysteem zitten waarbij ze afwisselend les volgen en een opleiding op de werkvloer krijgen – het zogenoemde alternerend leren – was het tot nu niet interessant om een vakantiejob te doen. Als ze naast hun studie wilden werken, moesten ze dat doen met een gewone arbeidsovereenkomst. Daardoor liepen ze de voordelige fiscale regeling voor studentenarbeid mis.
Een werknemer heeft recht om gedurende de 10 wettelijke feestdagen per jaar van het werk afwezig te blijven. Hij ontvangt dan zijn gewoon loon voor deze dag.
België heeft de volgende 10 wettelijke feestdagen:
Nieuwjaarsdag | 1 januari |
Paasmaandag | veranderlijk |
Feest van de Arbeid | 1 mei |
Hemelvaartsdag | veranderlijk |
Pinkstermaandag | veranderlijk |
Nationale feestdag | 21 juli |
Maria-Hemelvaart | 15 augustus |
Allerheiligen | 1 november |
Wapenstilstand | 11 november |
Kerstmis | 25 december |
Als de feestdag valt tijdens de periode dat je je vakantiejob uitoefent, dan mag jouw werkgever je niet tewerkstellen. Op dit algemeen verbod op tewerkstelling op feestdagen zijn echter een paar uitzonderingen.
In het geval dat je werkgever je toch op een feestdag mag tewerkstellen, moet hij je het normale loon in verhouding tot je prestaties uitbetalen. Je werkgever moet je dan binnen de 6 weken betaalde rust toekennen (inhaalrust). Heeft de werkgever je deze inhaalrustdag niet toegekend voor de beëindiging van je studentenovereenkomst, dan moet hij in de plaats loon uitbetalen.
Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of met een andere dag waarop geen activiteiten in de onderneming uitgevoerd worden (meestal een zaterdag), dan moet die feestdag vervangen worden door een dag waarop er normaal wel gewerkt wordt en dit binnen hetzelfde kalenderjaar. Hierdoor blijft in de onderneming het recht op 10 feestdagen gewaarborgd.
De vervangende feestdag of vervangingsdag neemt het karakter van de oorspronkelijke feestdag over. Valt deze vervangende feestdag na de beëindiging van je studentenovereenkomst, dan heb je in principe geen recht meer op de betaling van loon. Ook hierop zijn weer uitzonderingen (zie hierna).
Voorbeeld
De onderneming vervangt de feestdag van 21 juli door 26 december. In plaats van 21 juli krijgt dus 26 december het karakter van feestdag. Wordt jouw studentenovereenkomst beëindigd op 31 juli, dan maak je geen aanspraak op deze feestdag.
CHECK: 4 cruciale vragen over studentenjobs
(pm) - i.s.m. SD Worx. Bron: ACLVB
1 april 2022We vroegen aan Hannah Quintyn (24) uit Gent hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Omdat geld een grote impact heeft, doen jongeren steeds meer een studentenjob. Maar over hoe jongeren omgaan met geld doen veel fabels de ronde.
Jongeren die werkervaring hebben door een studentenjob, stage of duaal leren, vinden sneller een ‘echte’ job na het verlaten van de school. Hoe komt dat?
Een studentencontract moet steeds de begin- en einddatum vermelden. Maar je kan je studentenjob ook in de loop van de overeenkomst beëindigen.
Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
Een goed cv is van cruciaal belang wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job. Enkele tips!
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Studentenarbeid viel door de coronacrisis flink terug. Tegelijk raakte telewerk ingeburgerd en doken er nieuwe jobs op ...
Waarom zou je als telewerker of digital nomad geen zonnige werkvakantie boeken in het buitenland? Dit zijn de 10 beste landen voor telewerkers.