Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 551

Volgende

10 tips voor je cv: checklist

Een goed cv is van cruciaal belang wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job. Een geslaagd cv is de eerste stap. We zetten je op weg.

Je cv is je visitekaartje naar werkgevers toe en bepalend voor de eerste indruk die je achterlaat. Volg deze checklist en verhoog je kansen.

1. Belangrijkste informatie eerst

Heb je al heel wat werkervaring? Vermeld die dan vooraan op je cv. Begin met je laatst uitgeoefende functie. Als je pas van de schoolbanken komt, zet je beter je diploma's en verworven vaardigheden als eerste item.

2. Creëer overzicht

Gebruik kernwoorden en bullet points. Lange alinea's zijn uit den boze. Wil je toch extra toelichting geven? Doe dit dan in je motivatiebrief.

3. Match je vaardigheden met de jobomschrijving

Stuur niet voor elke job waarvoor je solliciteert exact hetzelfde cv op. Leg altijd de nadruk op vaardigheden die ook in de functieomschrijving aan bod komen en laat zaken die niet van toepassing zijn achterwege.

4. Maak er geen kleurboek van

Zorg dat jouw cv er uitspringt met een aantrekkelijke lay-out die net dat tikkeltje anders is. Een eigen stijl is leuk, maar let op dat je niet overdrijft. Felle kleuren, afbeeldingen en gekke lettertypes horen niet thuis op een cv.

5. Foto mag, maar moet niet

Als je een professionele foto van jezelf hebt (met een neutrale achtergrond en zakelijke kleding), dan mag je die zeker op je cv zetten. Vakantiekiekjes of selfies zijn echter een absolute no-go!

6. Eerlijkheid duurt het langst

Zorg dat alle informatie op je cv correct is, zodat je niet door de mand valt tijdens een gesprek, of wanneer er referenties worden nagetrokken. Ben je langer dan een paar maanden werkloos geweest? Zeker in het huidige economische klimaat is dit geen schande. Toon echter wel aan dat je tijdens die periode niet hebt stilgezeten: vermeld lange reizen, focus op je kinderen, gevolgde opleidingen, vrijwilligerswerk, etc.

7. Maximum 2 pagina's

Wees relevant, beknopt en duidelijk. Een studentenjob kan bijvoorbeeld het vermelden waard zijn als je pas afgestudeerd bent, maar voor iemand met 10 jaar werkervaring is dat geen meerwaarde meer.

8. Word gevonden

Veel werkgevers gaan zelf op zoek naar geschikte kandidaten via online jobboards. Zet je cv dus zeker ook online op Mijn Jobat.

9. Vermijd clichés

Ben jij een gepassioneerde, oplossingsgerichte, flexibele, dynamische teamplayer? Mooi! Maar door enkel de kernwoorden uit de jobomschrijving te herhalen, kom je nergens. In plaats daarvan geef je beter concrete voorbeelden van zaken die je bereikt hebt, waaruit blijkt dat je deze eigenschappen bezit.

10. Check, dubbelcheck

De meeste recruiters zijn allergisch voor schrijffouten. Laat dus zeker je cv nalezen door vrienden of familieleden.

(wv) 

13 mei 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook